Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα: Οι Έλληνες αρνούνται να σβήσουν το τσιγάρο
Τρία εκατομμύρια Έλληνες άνω των 15 ετών καπνίζουν κάθε μέρα και από αυτούς τα δύο εκατομμύρια είναι άνδρες και το ένα εκατομμύριο γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Αναλυτικότερα, οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες. Οι καθημερινοί καπνιστές είναι περίπου 3,05 εκατομμύρια (1,98 εκατομμύρια άνδρες και 1,07 εκατομμύρια γυναίκες), με βάση στοιχεία για το 2016.
Σε 44% υπολογίζεται στη χώρα μας το ποσοστό των καπνιστών τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού (52% μεταξύ των ανδρών και 35% μεταξύ των γυναικών). Το ποσοστό των καθημερινών χρηστών καπνού εκτιμάται σε 34%, δηλαδή ένας στους τρεις Έλληνες καπνίζει κάθε μέρα. Οι άνδρες είναι καθημερινοί καπνιστές σε ποσοστό 45% (σχεδόν ο ένας στους δύο), ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 25% (δηλαδή μία στις τέσσερις καπνίζει κάθε μέρα).
Ειδικότερα για το παραδοσιακό τσιγάρο, καπνιστές είναι το 38% των Ελλήνων (45% των ανδρών και 31% των γυναικών), ενώ καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου είναι το 29% των Ελλήνων (36% των ανδρών και 22% των γυναικών).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι το 2025 το ποσσοστό των καπνιστών (και των δύο φύλων) στην Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 37% από 52% το 2000. Μέσα στην ίδια 25ετία, το ποσοστό των ανδρών καπνιστών αναμένεται να μειωθεί από 60% σε 47% και των γυναικών από 43% σε 28%. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει αισθητή μείωση, αλλά τα ποσοστά καπνιστών θα παραμείνουν υψηλά.
Αναλλοίωτος ο συνολικός αριθμός των καπνιστών στη Γη
Αναλλοίωτος έχει παραμείνει ο συνολικός αριθμός των καπνιστών στη Γη. Σε 1,1 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι ενήλικοι καπνιστές παγκοσμίως σήμερα, όσοι και το 2000. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται μεν σταδιακά το ποσοστό των καπνιστών, αλλά ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει επίσης. Περίπου το 20% των ανθρώπων άνω των 15 ετών ήταν καπνιστές το 2016 (το 37% των ανδρών και το 6% των γυναικών), έναντι 27% το 2000.
Ο καπνός συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο
Από την άλλη, ο καπνός συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το 34% των ανδρών άνω των 15 ετών ήσαν καπνιστές το 2015 έναντι 43% το 2000, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες άνω των 15 ετών ήσαν 6% και 11%.
Στους 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 367 εκατομμύρια χρήστες μη καπνιζόμενων (smokeless) προϊόντων καπνού. Περίπου το 6,5% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών (άνδρες 8,4% – γυναίκες 4,6%) κάνουν χρήση μη καπνιζόμενου καπνού.
Παγκοσμίως το 7% των παιδιών 13 έως 15 ετών καπνίζουν τσιγάρο, ενώ το 4% των παιδιών αυτής της ηλικίας κάνουν χρήση μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού.
Πάνω από το 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στις χώρες αυτές το κάπνισμα μειώνεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκάρει η φωτογραφία που δείχνει τα ναρκωτικά που έκανε η Whitney Houston λίγο πριν βρεθεί νεκρή [photo]
- Survivor – Spoiler: Ποιος παίκτης αποχωρεί σήμερα (31/5)
- Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης
- Βγήκαν τα αποχιονιστικά στην Ιόνια Οδό λόγω χαλαζόπτωσης
- Συγκλονιστική προφητεία για το 2020: «Η Κωνσταντινούπολη θα είναι πάλι...»
- Πώς εξαφανίζονται τα μυρμήγκια με εντελώς φυσικό τρόπο; (vid)
- Αρκούδα βρήκε καταφύγιο σε αυλή σπιτιού στη Φλώρινα
- Φοράς γυαλιά; Αν ναι, δε φαίνεσαι αλλά είσαι στην πραγματικότητα έξυπνος!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Έκρηξη σε κατάστημα λευκών ειδών στη Γλυφάδα
- «Λιώστε» ελεύθερα με τα παιδιά του Μέσι που τραγουδούν «Vamos Argentina» (video)
- Θέσεις εργασίας στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
- Μυστήριο με τη δολοφονία 37χρονου έλληνα επιχειρηματία στο Τορόντο (εικόνα)
- Μια «σπουδαία» συνάντηση: Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε την Κιμ Καρντάσιαν στον Λευκό Οίκο
- «Στο κόκκινο» η κόντρα Καμμένου – ΝΔ για το ταξίδι στο Μονακό
- Καταφύγιο σε ακατοίκητο σπίτι στη Φλώρινα βρήκε μαμά – αρκούδα με τα μικρά της (video)
- «Πόλεμος» ανακοινώσεων Μαξίμου – ΝΔ με «φόντο» τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό
- Τρόμος για πέντε άτομα μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Μνήμες ως διεθνή στο πόλο για τον Μαυρωτά – Σαν σήμερα η επέτειος
- Θέσεις εργασίας στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
- Έκρηξη σε κατάστημα λευκών ειδών στη Γλυφάδα
- «Πόλεμος» ανακοινώσεων Μαξίμου – ΝΔ με «φόντο» τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό
- «Λιώστε» ελεύθερα με τα παιδιά του Μέσι που τραγουδούν «Vamos Argentina» (video)
- Προσπάθεια σύγκλισης Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: Οι προσδοκίες και οι διαφωνίες
- Τρόμος για πέντε άτομα μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα
- Καταφύγιο σε ακατοίκητο σπίτι στη Φλώρινα βρήκε μαμά – αρκούδα με τα μικρά της (video)
- Μυστήριο με τη δολοφονία 37χρονου έλληνα επιχειρηματία στο Τορόντο (εικόνα)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αχαΐα - Τα νέα των πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς (φωτο)
- Αστυνομικός Διευθυντής «αποθέωσε» τον Θεοδώρου: «Συγχαρητήρια για τη νέα συνεργασία...»
- Φιλική ήττα από τη Σλοβενία για την Εθνική Ελπίδων
- Capital controls: Έρχεται νέα χαλάρωση – Αλλάζει το όριο αναλήψεων
- Κάιπερς: Προσωπικοί οι λόγοι που δεν θέλω ΑΕΚ
- Πάτρα: Χαροπαλεύει ηλικιωμένος -Τον χτύπησαν με σκεπάρνι για τον ληστέψουν
- «Συμφωνία Αλάνιασπορ με Τζάλμα Κάμπος»
- Μην κοροϊδεύετε τον Μητσοτάκη. Δεν σας σώζει