Προσπάθεια σύγκλισης Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: Οι προσδοκίες και οι διαφωνίες

Το ελληνικό χρέος στην άτυπη ατζέντα στη συνάντησης Κορυφής των G7 στον ΚαναδάΣτις Βρυξέλλες είναι αισιόδοξοι ότι η παραπάνω συνάντηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤΣτροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της ΕλλάδαςΑισιοδοξία Σολτς: Aποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στο τέλος Ιουνίου

Για στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου

στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας κάνει λόγο εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Παράλληλα, σε μια τελευταία συνάντηση που μπορεί να άρει το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη Γερμανία όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελπίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο περιθώριο της συνάντησης των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G7), στο Γουίσλερ του Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το ελληνικό χρέος στην άτυπη ατζέντα της συνάντησης Κορυφής των G7

Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των Θεσμών, Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Β. Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), Κλ. Ρέγκλινγκ (ESM) και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Ο. Σολτς και Γαλλίας Μπρ. Λε Μερ και πιθανά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αναμένεται να έχουν μια συνάντηση το πρωί του Σαββάτου εκτός ατζέντας για το ελληνικό χρέος.

Οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν λύση της τελευταίας στιγμής για να αποσπάσουν την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που πρόκειται να προσφέρουν στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί η τελική συμφωνία αξιόπιστη στα μάτια των αγορών και ελκυστική για τους επενδυτές, όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης, μεταδίδει το Reuters.

Οι σχετικές συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G7 τον Ιούνιο στον Καναδά, όπως δήλωναν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να γίνει τώρα. Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε το ΔΝΤ μάλλον δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος.

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η προθυμία των ιδιωτών επενδυτών να αρχίσουν να δανείζουν εκ νέου την Αθήνα, ώστε η χώρα να μην επανέλθει πάλι ζητώντας βοήθεια από τον ΕΜΣ. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι αρεστή στο Βερολίνο η άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους της. Η Γερμανία υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, η ελάφρυνση ενδέχεται να μην χρειαστεί καν. Το Ταμείο εκτιμά ότι αυτό είναι μη ρεαλιστικό.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία της βιωσιμότητας του χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα από την 21η Αυγούστου θα βρεθεί εκτός μνημονίου και εκεί βασικός κριτής θα είναι οι αγορές. Οι τελευταίες θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι ο πλέον αξιόπιστος θεσμός για να κρίνει κατά πόσον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο ή όχι.

Ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία και τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επαναφέρουν στο τραπέζι την ανάγκη για ενεργοποίηση της πιστοληπτικής γραμμής όπως υποστηρίζει και η ΕΚΤ.

Όμως, αξιωματούχοι της Κομισιόν είναι ριζικά αντίθετοι ως προς ότι η δημιουργία ενός μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας είναι η πιο σωστή επιλογή για την Ελλάδα από ό,τι μια πιστοληπτική γραμμή.

Στροφή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU φαίνεται να εγκαταλείπει την αξίωσή της για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως είπε προς την εφημερίδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, το ΔΝΤ συμμετείχε πάντα στην αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης και «συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα». Συνεπώς, όπως επισήμανε, έχει επιτευχθεί ένας βασικός στόχος του προγράμματος βοήθειας. «Επί της αρχής δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε ο Ρέμπεργκ, παραπέμποντας στο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαντλήσει καν το σύνολο των 86 δις ευρώ που διαθέτει ο ESM στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, με τις δηλώσεις του αυτές ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκφράζει το γενικότερο κλίμα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Λόγω της αξίωσης του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι συντηρητικοί βουλευτές εκφράζουν πλέον σοβαρούς ενδοιασμούς ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μολονότι στις τελευταίες διαβουλεύσεις διαφάνηκε ότι έχει εγκαταλείψει πλέον την αξίωσή του για ελαφρύνσεις συνολικού ύψους έως και 100 δις ευρώ, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει σε μεγάλες ελαφρύνσεις όσον αφορά την ωρίμανση και τα επιτόκια των δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας προς τις αγορές.

Αισιοδοξία Σολτς: Aποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στο τέλος Ιουνίου

«Oι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή, DW

Keywords
Τυχαία Θέματα