Ουδείς γνώριζε για την πρόταση Καμμένου – Πώς διαμορφώνονται οι ενδοκυβερνητικές σχέσεις

Προβληματισμός στον κυβερνητικό συνασπισμό από την αυτόνομη ατζέντα ΚαμμένουΟύτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στους ΑΝΕΛ, ούτε στην αμερικανική κυβέρνηση γνώριζαν για την «εναλλακτική πρόταση»Εκνευρισμός στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπρηστική κίνηση

Προ απροόπτου και σίγουρα δυσάρεστα έπιασε τον κυβερνητικό του εταίρο, ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος,

μετά την πρόταση που κατέθεσε από τις ΗΠΑ αναφορικά με το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών εν γένει, δυναμιτίζοντας το κλίμα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αυτόνομη ατζέντα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την οποία δεν γνώριζαν ούτε στελέχη του ίδιου του του κόμματος, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, η οποία εκφράστηκε με ήπιο, πλην αιχμηρότατο τρόπο. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος με δημόσιες τοποθετήσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα εναλλακτικής συμφωνίας στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφωνηθέντων, για τα οποία μάλιστα ο Ζόραν Ζάεφ δίνει μάχη αυτές τις μέρες στη χώρα του.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, ούτε ο μείζον κυβερνητικός εταίρος, ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μέλη και βουλευτές των ΑΝΕΛ, ούτε και η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζαν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα προχωρούσε σε μία τόσο απερίσκεπτη και σίγουρα «εμπρηστική» πρόταση για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα το οποίο εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στα Βαλκάνια και εξασφαλίζει σταθερότητα σε μία από τις πιο πολύπαθες περιοχές της Ευρώπης.

«Δεν έχω μιλήσει με τον πρόεδρο, δεν είμαι ενήμερος», σχολίασε στην ΕφΣυν ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο Τέρενς Κουίκ με τη σειρά του σχολιάζοντας τη δήλωση του Θεόδωρου Τοσουνίδη περί σύμπραξης με τη Νέα Δημοκρατία για πρόταση μομφής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «δεν θυμάμαι ποτέ να έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στα όργανα του κόμματος ή να το έχω ακούσει από τον πρόεδρο. Προφανώς ο εκπρόσωπος Τύπου θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός».

Εξηγήσεις ζητά ο Βούτσης – Προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών από ΗΠΑ

Άγνοια -και «καρφιά» για την εν λόγω πρόταση, δήλωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με «σταθεροποιητικό πολυπαραγοντικό ρόλο και όχι εκπρόσωπος ή προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών».

Σε συνέντευξή του μάλιστα στο Kontra, κάλεσε τον Πάνο Καμμένο να δώσει εξηγήσεις για το τι εννοούσε όταν κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δημιουργήσει περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Τέλος, σε δήλωση από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, στην Εφημερίδα των Συντακτών, τονίζεται ότι «στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εκφράσαμε τη δυνατή μας υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα, για να επικυρωθεί η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».

Keywords
Τυχαία Θέματα