ΟΗΕ: Ομόφωνο ψήφισμα κατά του ρατσισμού αλλά χωρίς αναφορά στις ΗΠΑ

Ψήφισμα που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία υιοθετήθηκε ομόφωνα την Παρασκευή (19/06) από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε μια ιστορική συνεδρίαση, μετά την απόσυρση αναφοράς που στοχοθετούσε ειδικά τις ΗΠΑ.

«Να ελεγχθεί η αστυνομική βία στις ΗΠΑ», είχε ζητήσει πριν από μερικές ημέρες ο ΟΗΕ.

Έκκληση, που συγκλόνισε, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να «βοηθήσει τους μαύρους Αμερικανούς», απηύθυνε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φιλόνις Φλόιντ. «Οι ζωές των μαύρων δεν έχουν σημασία στις ΗΠΑ», είπε… Την ίδια ώρα που τα περιστατικά βίας και με νεκρούς μαύρους συνεχίζονται στην Αμερική.   

#USA must be investigated by UN of its systemic racism against minorities.#AmericaOrTrump https://t.co/IIn9qObKJB

— Unyil (@Unyil81855105) June 19, 2020


Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όργανο του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, από το οποίο αποσύρθηκε η Ουάσινγκτον το 2018, ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσαν αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας και τις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην αρχική εκδοχή του, το ψήφισμα ζητούσε να συσταθεί μια ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας που θα έριχνε φως στον «συστημικό ρατσισμό» στις ΗΠΑ. Αυτού του είδους η επιτροπή γενικά συστήνεται στο πλαίσιο μεγάλων κρίσεων, όπως η συριακή σύρραξη. Το κείμενο «αμβλύνθηκε», όμως, και δεν στοχοθετεί πλέον ονομαστικά τις ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα