ΟΗΕ: Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ (video)

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «προτού η κατάσταση ξεφύγει εντελώς εκτός ελέγχου».

Σε δηλώσεις του μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η κλιμάκωση αυτή είναι «μια από τις πιο ανησυχητικές στιγμές» του πολέμου.

«Σε όλες τις επαφές μου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, είχα ένα απλό μήνυμα: “μείνετε μακριά από περαιτέρω κλιμάκωση”», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα

Υόρκη.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν, λίγο πριν συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί επαφή των Ντόναλτν Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον ομολογό του στην Τουρκία να στέλουν κοινό μήνυμα σε Συρία, Ρωσία και… Ιράν, αναφέροντας… «Σταματήστε τις επιθέσεις».

#Emergency UN Security Council meeting 4pm Syria/Turkey #Idlib ~ UNSecGen ⁦@antonioguterres⁩ calls for immediate ceasefire ~ children under fire ⁦@CBSNews⁩/UnitedNations pic.twitter.com/XuBkYeOdho

Pamela Falk (@PamelaFalk) February 28, 2020

Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τελευταίο να δηλώνει: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην κοινή μας δήλωση».

Emergency #UNSC session on #Syria:
The reckless and brutal offensive that the Syrian regime and Russia are conducting in #Idlib has created the gravest humanitarian crisis of the entire war

Briefings by @antonioguterres @DicarloRosemary

Watch livehttps://t.co/TXGBp6dcrZ

— UK at the UN (@UKUN_NewYork) February 28, 2020

Το βράδυ της Πέμπτης (27/02) έχασαν τη ζωή τους 33 τούρκοι στρατιώτες από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος, που υποστηρίζεται από δυνάμεις της Μόσχας.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες κατευθύνονται από την Τουρκία στον Έβρο μετά τη δήλωση τούρκου αξιωματούχου ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μ’ αυτό τον τρόπο η Άγκυρα αντιδρά στην κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και τις επιθέσεις από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζει η Ρωσία.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, μετά την επίθεση από τη Δαμασκό. Ακολούθως η ΕΕ έκρουσε «καμπανάκι» για την Ιντλίμπ, αναφέροντας: «Μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη διεθνή σύγκρουση». Ο τούρκος πρόεδρος και ο ομόλογός του στη Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ.

#UN Secretary-General @antonioguterres on the recent escalation of the hostilities in #northwestSyria: “This is one of the most alarming moments across the duration of the Syrian conflict”. His message to parties involved “step back from the edge of further escalation”. #Idlib pic.twitter.com/AET2CkeRVk

— NdongoA (@NdongoA1) February 28, 2020

Πηγή: ΟΗΕ: Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα