Οι συνομιλίες του Κέντρου Επιχειρήσεων στο «μικροσκόπιο» για την επίθεση στο ΑΤ Ομόνοιας

Κορυφώνονται οι έρευνες για την επίθεση στο ΑΤ ΟμόνοιαςΕΔΕ για τυχόν παραλείψεις στην ανταπόκριση του προσωπικούΜε το πέρας της ΕΔΕ, δεν αποκλείεται να καταλογισθούν ευθύνες17 λεπτά ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων

Οι συνομιλίες του Κέντρου Επιχειρήσεων τις κρίσιμες στιγμές πριν, κατά και μετά την εκδήλωση της επίθεσης με μολότοφ στο ΑΤ Ομόνοιας βρίσκονται πλέον στο «μικροσκόπιο» των Αρχών και αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη.

Η απομαγνητοφώνηση των διαβιβάσεων,

οι καταθέσεις των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή και το υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων θεωρούνται βασικά εργαλεία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το ζητούμενο είναι πότε ακριβώς ενημερώθηκε το Κέντρο που συντονίζει τις δυνάμεις για την επίθεση, ποια ήταν η αντίδραση, ποιες δυνάμεις κινητοποιήθηκα, πότε δόθηκαν οι εντολές και ποιες ήταν αυτές. Με το πέρας της ΕΔΕ, δεν αποκλείεται να καταλογισθούν ευθύνες.

17 λεπτά ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Ελεύθερο Τύπο», ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων στην επίθεση που δέχονταν αστυνομικοί ήταν 17 λεπτά μετά την εκδήλωσή της.

Αυτός ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε η πρώτη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να φθάσει στο σημείο της επίθεσης και τρία λεπτά αργότερα τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης.

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης επιβεβαιώνεται από το υλικό που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας καταστήματος στη συμβολή της Γ’ Σεπτεμβρίου με την οδό Βερανζέρου. Ο χρόνος της επίθεσης καταγράφεται στις 20:23, ωστόσο το ρολόι της κάμερας πήγαινε πέντε λεπτά πίσω, με την πραγματική ώρα να είναι στις 20:28, ενώ η Ελληνική Αστυνομία έδινε ως χρόνος εκδήλωσης του περιστατικού τις 20:45. Εκείνη ήταν η ώρα διαβίβασης της πρώτης αστυνομικής δύναμης που έφθασε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Πού είναι οι αστυνομικοί του ΑΤ Ομόνοιας

Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μπορεί η οργανική δύναμη να είναι 293 αστυνομικοί, ωστόσο η πραγματική είναι μόνο 186 άτομα και οι αποσπασμένοι 47. Με πρόχειρους υπολογισμούς η παρούσα δύναμη είναι 139 άτομα, αλλά απομένουν… 105. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές που έχουν εικόνα της αποδυνάμωσης του τμήματος, από αυτούς αφαιρούνται οι εξής:

– πέντε άτομα σε ανατροφή τέκνου
– δύο άτομα σε υπηρεσία γραφείου
– τρεις πολιτικοί υπάλληλοι
– τρεις αστυνομικοί υπηρετούν στην υφυπουργό
– 16 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
– πέντε άτομα στην εβραϊκή συναγωγή.

Αυτομάτως μετά την αφαίρεση των συγκεκριμένων ατόμων, μένουν οι εξής οι οποίοι διατίθενται σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές στους παρακάτω στόχους:

– τέσσερις στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ
– τρεις σε υπουργείο (δύο σκοπιές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μία το υπουργείο Υγείας)
– δύο στη Δημοκρατική Αριστερά και στην Ενωση Κεντρώων
– πεζή περιπολία στο Σύνταγμα και στο Εφετείο.

ΕΔΕ για τυχόν παραλείψεις στην ανταπόκριση του προσωπικού

Υπενθυμίζεται ότι την εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν τυχόν παραλείψεις στην ανταπόκριση του προσωπικού στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας και αν προκύψουν τυχόν ευθύνες να αποδοθούν, έδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με τη σειρά της η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, προέβη σε δηλώσεις έξω από το ΑΤ Ομόνοιας το οποίο επισκέφτηκε την Τρίτη παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, που την συνόδευε, μετά από σύσκεψη όλων των αρμόδιων.

Η Υπουργός σημείωσε πως «το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περιοχή με πολλές προκλήσεις, όχι εύκολες. Και ήρθαμε για να συζητήσουμε τι συμβαίνει μέχρι σήμερα και τι πρέπει να συμβεί περαιτέρω. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τώρα που θα γυρίσουμε στο Υπουργείο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες. Αυτές που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα και όχι μόνο», ενώ προανήγγειλε πως θα ληφθούν μέτρα που θα γίνουν άμεσα ορατά.

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπο;

Keywords
Τυχαία Θέματα