Οι σεισμολόγοι είχαν προβλέψει το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο – Πώς γίνεται η πρόβλεψη

Ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Ζάκυνθο είχε δώσει εδώ και και πέντε περίπου μήνες προειδοποιητικά σημάδια.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι ειδικοί παρατήρησαν έντονη σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου, ψυλλιάστηκαν τι έπεται και μέσω του αλγόριθμου «FORMA» που έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα υπό τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο μελέτησαν την περιοχή.

Σύμφωνα με

όσα διέκριναν, όπως γράφει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι προσεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου, επομένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε διάστημα έξι μηνών θα εκδηλωθεί κύριος μεγάλος σεισμός.

Οπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, μισή ώρα πριν από τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Παρασκευής, προηγήθηκε μια δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Oλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς».

Τι προκύπτει από τους προσεισμούς

Αυτό που γνωρίζουν με βάση τις μετρήσεις του οι σεισμολόγοι και ήταν ως τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μια προσεισμική περίοδο έξιμηνών (περίπου).

Το πλήθος των προσεισμών και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά και δίνουν σημαντικά στοιχεία στους σεισμολόγους για το μέγεθος και τον χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.

Η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών δίνει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος του σεισμού που επίκειται.

Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο είχαν περάσει έξι μήνες, το εξάμηνο των προσεισμών έκλεινε δηλαδή και έτσι έπρεπε να εκδηλωθεί, βάσει στατιστικών, και ο κύριος σεισμός. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στις 17/10/2018 τα 4,2 Ρίχτερ, τότε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησαν ότι η γένεση του κύριου σεισμού ήταν θέμα χρόνου

Keywords
Τυχαία Θέματα