Οι δέκα εξυπνότερες εφευρέσεις που θα σώσουν τον πλανήτη (video)

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει στην άρνηση της πραγματικότητας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και άλλων περιβαντολλογικών καταστροφών, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν… «πράσινα» και κάνουν ό,τι μπορούν για να δώσουν «ανάσες» στις εύθραυστες ισορροπίες της Γης.

Σε έναν κόσμο που καταναλώνει όλο και περισσότερο καταστρέφοντας με ταχύτατους ρυθμούς τους πόρους του πλανήτη, υπάρχουν δέκα (τουλάχιστον) ευφάνταστες εφευρέσεις ο ρόλος των οποίων είναι να «συμμαζέψουν» όσο γίνεται την κατάσταση.

Κατά (αυθαίρετη) ιεραρχική σειρά οι δέκα εφευρέσεις που σώζουν

τον κόσμο είναι οι εξής:

Seabin: Μια τρύπα στο νερό

Ο κάδος seabin είναι μια απλή συσκευή συγκέντρωσης απορριμάτων από τις θάλασσες. Το Seabin έχει μια αντλία που προκαλεί ροή του νερού που περιβάλλει τον κάδο προς το εσωτερικό του.

Τα σκουπίδια εγκλωβίζονται σε μια ειδική σακούλα, ενώ το νερό επιστρέφει στη θάλασσα. Η χρήση του, ιδιαίτερα σε μικρή κλίμακα, όπως οι ελληνικές παραλίες, θα μπορούσε να είναι σωτήρια. Ωστόσο για τους ωκεανούς, η λύση είναι διαφορετική και θα τη βρείτε στο νούμερο 6 αυτής της λίστας.

2. Μπύρα και οικοδομή πάνε μαζί

Η εικόνα ενός οικοδόμου να απολαμβάνει μια μπύρα ύστερα από μια κουραστική ημέρα είναι χαρακτηριστική. Όμως πλέον, ίσως είναι και χρήσιμη για τον ίδιο τον κλάδο της οικοδομής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χρήση τεράστιων ποσοτήτων άμμου κατά την κατασκευή κτηρίων, έχει οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή μεγάλων παραλιακών μετώπων σε όλο τον κόσμο, ορισμένες φορές με πλήρη υποχώρηση του εδάφους.

Το μηχάνημα που παρουσιάζεται παρακάτω έχει τη δυνατότητα να διαλύει τα γυάλινα μπουκάλια μπύρας και να τα μετατρέπει σε άμμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην οικοδομή, εξοικονομώντας 200 γραμμάρια φυσικής άμμου για κάθε μπουκάλι που ανακυκλώνεται.

Ας πιούμε στην υγειά του πλανήτη λοιπόν!

3. Στον μεζέ περιλαμβάνεται η συσκευασία

Η SaltWater Brewery κατασκεύασε φαγώσιμες συσκευασίες με σκοπό τη σωτηρία της θαλάσσιας ζωής. Όπως είναι γνωστό, χιλιάδες από τις συσκευασίες των τροφίμων που καταναλώνουμε, καταλήγουν στους ωκεανούς και αποτελούν την αιτία θανάτου εκατοντάδων πλασμάτων που επιχειρούν να τα φάνε.

Η SaltWater Brewery, κατάφερε να φτιάξει συσκευασίες από κριθάρι και σιτάρι.

Ίσως, λοιπόν, η μέρα που οι θαλάσσιες χελώνες θα μπορούν να τρώνε άφοβα τις συσκευασίες να μην είναι πολύ μακριά.

4. Ζωγραφίζοντας με καυσαέριο

Το Air-Ink, το μελάνι του αέρα δηλαδή, αποτελεί μια εξαιρετικά ευφάνταστη ιδέα. Η συσκευή μετατρέπει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε μελάνι.

Συγκεκριμένα τοποθετείται στις εξατμήσεις των οχημάτων και συγκεντρώνει τον άνθρακα από το καυσαέριο. Στη συνέχεια το μετατρέπει σε υψηλής ποιότητας μαύρο μελάνι που χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες που θέλουν να δώσουν στα έργα τους μια επιπλέον διάθεση βαθύτερου συμβολισμού.

5. Νερό που… τρώγεται

Αυτές οι βρώσιμες σφαίρες νερού είναι βιοδιασπώμενες.

Η κάψουλα που περιέχει το νερό είναι φτιαγμένη από ένα είδος θαλάσσιου φυκιού. Πρόκειται για ένα μια πιο «πράσινη» λύση στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των συσκευασιών που καταλήγουν στο περιβάλλον.



6. Καθαρίζοντας τον ωκεανό

Το μηχάνημα Ocean Cleanup είναι μια συσκευή που φέρει έναν γιγάντιο σωλήνα που συγκεντρώνει τα πλαστικά που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο σωλήνας κινείται μέσω των κυμάτων και συγκρατεί το σχήμα του με ειδικές άγκυρες δημιουργώντας έναν κλοιό γύρω από μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις. Τα πλαστικά απορρίμματα συγκεντρώνονται στο κέντρο του κύκλου που δημιουργεί ο σωλήνας και από εκεί τα παραλαμβάνουν τα ειδικά πλωτά μέσα.

Την ιδέα για το Ocean Cleanup είχε ένας 19χρονος ο οποίος είχε την τύχη να δει την μεγαλοφυή ιδέα του να αποκτά σάρκα και οστά.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε πώς ξεκίνησε το εγχείρημα.

7. Τον τελευταίο καιρό το θέμα των πλαστικών τσαντών απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Κατά πάσα πιθανότητα πάντως, αν φτάσουν στην Ελλάδα οι μη-πλαστικές σακούλες που παράγει η εταιρία Avani, δεν θα υπόκεινται στο περιβαντολλογικό τέλος των 0,04 ευρώ που επιβλήθηκε πρόσφατα. Οι βιοδιασπώμενες τσάντες μειώνουν τη μόλυνση των ωκεανών και κατασκευάζονται από τις ρίζες του φυτού κασάβα και από άλλα φυτικά υλικά. Έτσι είναι ακίνδυνα για κατανάλωση τόσο από ζώα, όσο και από ανθρώπους.

8. Από καταστροφέας εγγράφων, καταστροφέας ροδών

Μοιάζει με μια υπερμεγέθη (και πανίσχυρη) έκδοση του καταστροφέα εγγράφων του γραφείου σας, όμως η δουλειά του είναι πολύ διαφορετική.

Ο καταστροφέας ροδών, εκτός από το ότι προσφέρει εξαιρετικά ικανοποιητικές στο μάτι σκηνές, διαλύει τις ρόδες των αυτοκινήτων και των φορτηγών σε μικρά κομμάτια καουτσούκ, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γηπέδων (ταρτάν), παιδικών χαρών, αλλά και ως ενδιάμεσο υλικό του τεχνητού χορταριού.

This machine recycles tires. They are turned into rubber crumb for artificial grass.

9. Η ιδέα του Αquaponics αφορά ακριβώς τη σύνδεση που υποδηλώνει η λέξη. Πρόκειται για τη σύνδεση της υδροπονικής με την ιχθυοκαλλιέργεια.

Καθώς τα ψάρια που ζουν σε μεγάλα ενυδρεία μεγαλώνουν, παράγουν απόβλητα. Το νερό των αποβλήτων δίνεται στα φυτά ως λίπασμα. Με τη σειρά τους τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά στο νερό αυτό και στη συνέχεια αυτό επιστρέφεται στα ενυδρεία, έχοντας φιλτραριστεί.

10. Από τα σκουπίδια, στη μαγειρική

To HomeBiogas 2.0 είναι μια οικιακή συσκευή σχεδιασμένη ειδικά για να μετατρέπει τα οργανικά απορρίμματα σε αέριο για την κουζίνα.

Αρκεί να τοποθετηθούν μέσα στη συσκευή τα απορρίμματα της μαγειρικής. Φλούδες, τσόφλια κλπ. Αυτά κατά τη διάλυσή τους παράγουν αέρια που μεταφέρονται άμεσα στην οικιακή κουζίνα, εξοικονομώντας πολύτιμη ενέργεια.

Η συσκευή μπορεί επίσης να παράξει λίπασμα για τα φυτά.

Πηγή: Tech Insider
Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα