Οδηγίες για την προστασία από τον καπνό της πυρκαγιάς – Αισθητά βελτιωμένη η κατάσταση στην ατμόσφαιρα

Η Περιφέρεια Αττικής, μέσω έκτακτου δελτίου Τύπου, εξέδωσε οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τον καπνό λόγω της πυρκαγιάς στα Ψαχνά Ευβοίας.

Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Αττικής, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

Στον γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον,

ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες και παράθυρα κλειστά. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω καπνού είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειασθούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς.

Για πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/2N0I4Wm και στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): https://bit.ly/33t7Bgs

Πολύ βελτιωμένη η κατάσταση στην ατμόσφαιρα της Αθήνας

Πολύ βελτιωμένη είναι πλέον η κατάσταση στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας μετά την αποπνικτική κατάσταση το πρωί εξαιτίας της μεταφοράς καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια. Τόσο οι δορυφορικές εικόνες όσο και οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη δείχνουν ότι η κατάσταση έχει πια βελτιωθεί αισθητά.

Επίσης, το προγνωστικό σύστημα «IRIS» προβλέπει ότι -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- το βράδυ της Τρίτης (13/8) δεν θα είναι αποπνικτικό για την Αθήνα και η ατμόσφαιρα θα αποσυμφορηθεί, καθώς ο καπνός φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη βορειοδυτική Αττική, αλλά και τη Σαλαμίνα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΑΑ-meteo, Θοδωρής Γιάνναρος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παγίδευση του καπνού στην Αθήνα ήταν προσωρινή λόγω και της γεωμορφολογίας του λεκανοπεδίου, κάτι που είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων, αλλά πλέον αυτά έχουν μειωθεί αισθητά.

Καθώς από το απόγευμα της Τρίτης (13/8) οι βοριάδες αναμένεται να κοπάσουν, ενώ παράλληλα στρέφονται σε βορειοανατολικούς, θα μειωθεί περαιτέρω και η μεταφορά καπνού προς την Αθήνα από την πυρκαγιά της Εύβοιας. Όσον αφορά τον καπνό στην Πελοπόννησο, στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από την άλλη πυρκαγιά της Θήβας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα