Κόλαση φωτιάς στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν χωριά, οι φλόγες μπήκαν στη Μακρυμάλλη

Η φωτιά που ξέσπασε στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτηΕκκενώθηκαν δύο χωριάΚαίγονται σπίτια στο χωριό ΜακρυμάλληΑποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, στην κεντρική Εύβοια και καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, στην περιοχή Αγριλίτσα.

Οι φλόγες κύκλωσαν το χωριό Μακρυμμάλη και έχουν φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι ότι τα σπίτια βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα σε πεύκα.

Αυτή

την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Σημειώνεται πως ο καπνός δυσχεραίνει πολύ το έργο των εναέριων μέσων που δεν μπορούν να ρίξουν νερό από πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πιλότοι, με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Εκκενώθηκαν δύο χωριά και ένα μοναστήρι

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, υπό τον φόβο να τυλιχθούν στις φλόγες, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Οι περίπου 150 κάτοικοι θα μεταφερθούν στην παραλία, ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Το πρωί της Τρίτης απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Πληροφορίες για εγκλωβισμένο

Ένας κάτοικος της Χαλκίδας που βρίσκεται εθελοντικά στο μέτωπο της φωτιάς κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, μίλησε στο Open TV, κάνοντας λόγο για γιγαντιαίες φλόγες, που ξεπερνούν τα 40-50 μέτρα και κατευθύνονται προς τα Ψαχνά. «Περνάνε πάνω από το βουνό κι αν κατέβουν προς τα Ψαχνά θα καεί κόσμος», είπε με τρεμάμενη φωνή.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένο κάτοικο στο χωριό Κοντοδεσπότι, ωστόσο -όπως τόνισε- οι Αρχές βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών και τους δίνουν κατευθύνσεις για να μην κινδυνέψουν.

«Πολύ επικίνδυνη φωτιά»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς, μίλησε για «πολύ σοβαρή φωτιά με “μεγάλη τροφή” καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα». Για «επικίνδυνη φωτιά» έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στον Real FM.

«Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Έρευνες του Εγκληματολογικού της Πυροσβεστικής

Στην περιοχή μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς, καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού, τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Πυκνοί καπνοί στην Αθήνα – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια, έχει ως αποτέλεσμα από νωρίς το πρωί να είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα μέχρι και στην Αττική, με την ορατότητα να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Ο καπνός έχει καλύψει τον ουρανό της Αττικής και η οσμή καμένου είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Ένας επιβάτης αεροπλάνου κατέγραψε από τα 18.000 πόδια, τον πυκνό καπνό από τη φωτιά που καίει την Εύβοια

Εν πτήσει με #olympicair. Η #πυρκαγιά στην #Εύβοια από τα 18.000 πόδια στις 08:43.#Ειδήσεις #φωτια pic.twitter.com/jchcyTBEXM

— Fotis Filippopoulos (@F_Filippopoulos) August 13, 2019

Οι καπνοί έχουν καλύψει τη Χαλκίδα:

Ανεξέλεγκτη η φωτιά και στη Βοιωτία

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στον Πρόδρομο Βοιωτίας, καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν τα δύο κύρια μέτωπα.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Θάσο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο πριν από τη 1 μετά το μεσημέρι της Τρίτης η φωτιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, νότια της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα