Στο «κόκκινο» οι τιμές ρύπων στην Αττική λόγω της φωτιάς στην Εύβοια – Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα

Στα ύψη οι τιμές ρύπων στην ΑττικήΗ ποιότητα του αέρα είναι πολύ κακή τόσο στο κέντρο, όσο και στον Πειραιά, τα Βόρεια και τα Νότια ΠροάστιαΤα γραφήματα με την ποιότητα του αέρα

Σε υψηλό επίπεδο έχουν εκτιναχθεί σήμερα τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στην Εύβοια σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα της PANACEA.

Η πλατφόρμα διαθέτει δίκτυο παρακολούθησης των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια

με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) με τοποθέτηση μετρητών καταγραφής στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα.

Ολόκληρη η Αττική από νωρίς το πρωί της Τρίτης έχει «πνιγεί» λόγω του πυκνού καπνού, η ορατότητα είναι χαμηλή, ενώ παντού μυρίζει έντονα η οσμή του καμένου.

Είναι ενδεικτικό ότι η ποιότητα του αέρα είναι πολύ κακή τόσο στο κέντρο, όσο και στον Πειραιά, τα Βόρεια ή τα Νότια Προάστια, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 PM2.5 που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Για την ερμηνεία των επιπέδων, που παρέχονται σε όρους συγκέντρωσης κατά μάζα, χρησιμοποιείται η ακόλουθη χρωματική κλίμακα – δείκτης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος:

Γραφήματα με την ποιότητα του αέρα εξαιτίας της φωτιάς

Στα ακόλουθα γραφήματα απεικονίζεται η διακύμανση των συγκεντρώσεων, με βήμα 15 λεπτών και σε βάθος 7 ημερών. Παρέχονται αποτελέσματα για 8 θέσεις μέτρησης εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα και την Φινοκαλιά. Παρακολουθήστε live τα επίπεδα των ρύπων.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση φωτιάς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς και να περιέχονται σε σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά, οικίσκους κλπ και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης.

Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών, καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, βρογχίτιδα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του εσωτερικού αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα

Προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών είναι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις πυρκαγιές.

«Ο καπνός που κάλυψε την Αττική και η μυρωδιά καμένου για την οποία μιλούν οι κάτοικοι της Αθήνας, σημαίνει μία σημαντική συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης, που ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η πυρκαγιά είναι σε δασική περιοχή, οπότε δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν στο Μάτι», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια δεν είναι πολύ μακριά από την Αττική και με την έννοια αυτή θεωρείται φυσιολογική η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εκεί όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πύκνωση.

Ο καθηγητής προβλέπει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα με δεδομένο και ότι «είμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι είναι παραδοσιακά η εβδομάδα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στον αστικό ιστό, λόγω του ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει διακοπές», αν και διευκρινίζει ότι σε συνθήκες άπνοιας στην πόλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να παραμείνουν και να αιωρούνται για τουλάχιστον 1-2 μέρες».

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι η υπερσυγκέντρωση των σωματιδίων αιθάλης δεν έχει μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών, δύναται όμως να προκαλέσει επιδείνωση της υγείας σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. Για τον λόγο αυτό επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αθήνας τις επόμενες 2-3 μέρες καλό θα ήταν, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών -η έκθεση στις οποίες είναι από μόνη της επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό- να περιορίσουν στις αναγκαίες τις μετακινήσεις τους.

Ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας συνιστά να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους που κλιματίζονται ή να αναζητήσουν κάποια από τις δομές κλιματιζόμενων χώρων που έχει προβλέψει η περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα