Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (video)

Σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα έρχεται ξανά ο Ντόναλντ ΤραμπΗ Μόσχα καλεί όλες τις πλευρές να στηρίξουν τη συμφωνίαΙσραήλ: Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα“Πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού οι ΗΠΑ”, απαντά η Τεχεράνη

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα επικυρώσει εκ νέου -όπως ήταν αναμενόμενο- τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την ως «μία από τις χειρότερες» που υπήρξαν.

Επιπλέον, ο αμερικανός ηγέτης κατήγγειλε τη

συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο.

Δείτε επίσης: Μογκερίνι: Δε μπορούν οι ΗΠΑ να ακυρώσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Δείτε επίσης: Ισραήλ: «Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα»

Δείτε επίσης: Κάλεσμα της Μόσχας να στηριχθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ιράν «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.

Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

#Trump cites alleged violations of #IranDeal, adding “Many people believe Iran is dealing with #NorthKorea.”https://t.co/RJVBMnpKmv pic.twitter.com/K8cwlpkZWe

— RT America (@RT_America) 13 Οκτωβρίου 2017

Το Κογκρέσο θα εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ

Να εργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για να “διορθώσουν” τη συμφωνία με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Ωστόσο, δεν συνηγορεί υπέρ της κατάργησης αυτής της συμφωνίας.

Ο Μακάρθι είναι ένα από τα μέλη του Κογκρέσου που, με βάση έναν νόμο του 2015, μπορούν να υποβάλουν προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία, αν εγκριθούν, θα οδηγούσαν αυτομάτως στην επιβολή και πάλι κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η δήλωσή του είναι μια ένδειξη ότι το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Διάγγελμα – απάντηση από τον πρόεδρο του Ιράν

“Πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού” είναι οι ΗΠΑ, είπε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί απαντώντας στο διάγγελμα Τραμπ.

Όπως επισήμανε η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μονάχα μια χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει, αποδοκιμάζοντας τον Τραμπ που την χαρακτήρισε ατίθασο κράτος.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, πρόσθεσε δε πως οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε μια συμφωνία της διεθνούς κοινότητας και θα απομονωθούν.

Τέλος, ο Ιρανός ηγέτης, επανέλαβε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

“Όποιος τα βάλει με το Ιράν θα το μετανιώσει”

Στο διάγγελμα του Τραμπ απαντά ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης (IRGG), του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού.

Όπως είπε: «Δεν είμαστε μία φιλοπόλεμη χώρα. Όμως όποιος πραγματοποιήσει στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα το μετανιώσει», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής των Quds, Ισμαήλ Γκάνι.

«Έχουμε θάψει πολλούς σαν τον Τραμπ και ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την Αμερική», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα