Νέος κοροναϊός: Φεύγουν άρον άρον οι ξένοι πολίτες από την Κίνα και με τη… βοήθεια του Πεκίνου (video)

Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί με τον νέο κοροναϊκό και πολλές χώρες συνεχίζουν να επαναπατρίζουν πολίτες τους από την Κίνα. Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επιστρέψουν στη χώρα τους ξένοι κάτοικοι της Ουχάν, της πόλης που θυμίζει… περιοχή φάντασμα και από την οποία ξεκίνησε ο θανατηφόρος ιός. Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, αποχωρεί και προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύει την είσοδο σε Κινέζους τουρίστες…

Μετά την απόφαση του Παγκόσμιου

Οργανισμού Υγείας να κηρύξει κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού για τον νέο κοροναϊό, η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε ταξιδιωτικές οδηγίες, αναστέλουν τις πτήσεις προς την Κίνα ή και απαγορεύουν προσωρινά την είσοδο κινέζων τουριστών.

Επιστρέφουν στις χώρες τους Βρετανοί, Γάλλοι

Το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από την Ουχάν περί τις 04:00 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή (31/01) με προορισμό τη Βρετανία μεταφέρει 83 Βρετανούς και 27 αλλοδαπούς, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, κατά νεότερο απολογισμό του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

Το αεροσκάφος που έχει μισθώσει το Φόρεϊν Όφις αναμένεται να φθάσει στη Βρετανία στις 13:00 τοπική ώρα· (15:00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν να συνεχίσει προς την Ισπανία, όπου οι πατρίδες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβουν την ευθύνη για τους εναπομείναντες επιβαίνοντες.

Νωρίτερα (στις 07:07 τοπική ώρα, 01:07 ώρα Ελλάδας) απογειώθηκε μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 γάλλους υπηκόους από την Ουχάν — τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός — για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Passengers disembarking nearly 3 hours after a Jetstar flight landed at Hobart airport with a passenger on board displaying symptoms of #coronavirus pic.twitter.com/IlNfdnOiHb

— Anthony Marsico (@anthonymarsico_) January 31, 2020

Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επιστρέψουν στη χώρα τους ξένοι κάτοικοι της Ουχάν

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της Ουχάν, ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/01) το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Βουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.

Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

After 4 Pakistani students test positive for #coronavirus, Islamabad suspends all direct flights to Chinahttps://t.co/74Ormdl20B

— RT (@RT_com) January 31, 2020

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα – Tο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύει την είσοδο σε Κινέζους τουρίστες

Στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για την Κίνα στη βαθμίδα 4 της κλίμακας- την ανώτερη στην οποία κατατάσσονται χώρες, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη χώρα εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός. «Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Παράλληλα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί που βρίσκονται ήδη στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα (27/01), καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.

.@danielsutton10 is live from Sydney Airport with the latest on the eight flights from China that have arrived today. The number of confirmed #Coronavirus cases in China has risen to more than 10,000 – which is more than during the SARS crisis. pic.twitter.com/TtVgxZ5fhV

— 10 News First Sydney (@10NewsFirstSyd) January 31, 2020

Την ίδια ώρα, οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά την είσοδο στην επικράτεια της χώρας της κεντρικής Αμερικής όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα. «Αναστείλαμε την είσοδο στη χώρα επιβατών προερχόμενων από την Κίνα. Ελπίζουμε πως θα είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σαν Σαλβαδόρ.

Ο Μπουκέλε θύμισε ότι εξαιτίας της κατάστασης που προκαλεί η επιδημία, στο Σαλβαδόρ έχει τεθεί σε ισχύ προληπτικά υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι σαλβαδοριανές υγειονομικές αρχές έχουν εντείνει την επαγρύπνησή τους στα χερσαία σύνορα και στα αεροδρόμια. Έτσι, χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν υψηλό πυρετό, ένα από τα συμπτώματα του ιού.

Προς το παρόν οι αρχές του Σαλβαδόρ δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κοροναϊού.

A man lies dead in the street: the image that captures the Wuhan coronavirus crisis https://t.co/AGoZ8Gj7K8

— Chochilino (@ChochilinoRadio) January 31, 2020

Αποχωρεί προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Κίνα

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ενέκρινε, μάλιστα, την αποχώρηση των μελών των οικογενειών και όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και στα προξενεία της Τσενγκτού, Γκουανγκτσόου, Σανγκάης και Σενγιάνγκ εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε την Πέμπτη (30/01) ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Το Στέιτ Ντιπάρμεντ αποφάσισε να θέσει την αμερικανική πρεσβεία και τα γενικά προξενεία σε καθεστώς εγκεκριμένης αποχώρησης» τόνισε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του, «που προκύπτει από την περιορισμένη μετακίνηση και διαθεσιμότητα κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω του νέου κοροναϊού».

These countries are evacuating citizens from Wuhan because of the coronavirus: Australia, EU, France, Germany, South Korea, NZ, Spain, Japan, UK, US, India are evacuating its citizens.

But our Foreign Office says it’s better not to evacuate.
https://t.co/kfuuKh5344

— Rehman Azhar (@rehman_azhar) January 31, 2020

BREAKING: Three schools confirm students are in isolation due to coronavirus fears

The students were on board the same Tiger Airways flight as an infected man from Wuhan

Being kept away as a precautionhttps://t.co/nwWZWKbnzX via @DailyMailAU

— Daniel Piotrowski (@drpiotrowski) January 31, 2020

Pilots, flight attendants demand flights to China stop as Wuhan coronavirus fear mounts worldwide https://t.co/YswNbPvdOX pic.twitter.com/tsYca5hU9p

TODAY (@TODAYonline) January 31, 2020

(πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Πηγή: Νέος κοροναϊός: Φεύγουν άρον άρον οι ξένοι πολίτες από την Κίνα και με τη… βοήθεια του Πεκίνου (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα