Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Ορούτς Ρέις – Το παρακολουθεί ελληνική φρεγάτα (video)

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, βρίσκεται περίπου 200 χλμ νοτίως της νήσου Μεγίστης και την πορεία του παρακολουθεί ελληνική φρεγάτα, ενώ σημειώνεται πως το τουρκικό ερευνητικό δεν έχει «ρίξει» καλώδια, ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, με κάποιες

εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί το πλοίο να βρίσκεται σε αυτή την περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών, που δεν είναι καλές.

Το ερευνητικό δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία φέρεται να βρίσκονται στα 50 ναυτικά μίλια μακριά από εκείνο. Μόλις έγινε γνωστή η παρουσία του τουρκικού πλοίου, αμέσως απέπλευσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθεί το Ορούτς Ρέις.

Το Ορούτς Ρέις, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα… κατέβασε το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο, στο πλαίσιο των προκλητικών κινήσεων της στην κυπριακή AOZ και από τότε βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή. Με την Τουρκία να αναφέρει ότι συμμετέχει στις έρευνες.

Σημειώνεταιδε, ότι σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996, όπου η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα αποβίβασε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.

Πηγή: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Ορούτς Ρέις – Το παρακολουθεί ελληνική φρεγάτα (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα