Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό – 213 οι νεκροί, οικονομικές επιπτώσεις βλέπει το ΔΝΤ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε χθες παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που εκδηλώθηκε στην κινέζικη πόλη Ουχάν. Νέα κρούσματα και σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρώτες ενδείξεις «μετάδοσης» του ιού στην οικονομία.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982

νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία

Ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές, δήλωσε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες», προεξόφλησε ο Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

«Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ», του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης», υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί».

Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο».

Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση» είναι τα στοιχεία που «πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών» αν βρεθούν μπροστά σε «μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις».

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί «σε πραγματικό χρόνο» τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας.

«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή την εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος.

«Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.

Την 20ή Ιανουαρίου, το ΔΝΤ παρουσίασε τις νεότερες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας λόγο για ταχύτερη ανάκαμψη (+3,3% από +2,9% το 2019) κυρίως χάρη στη διακοπή του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ότι η επάνοδος της αβεβαιότητας θα μπορούσε να την επιβραδύνει και ακόμη και να την ακυρώσει.

Οι πρώτες ενδείξεις «μετάδοσης» του ιού στην οικονομία – Επιβράδυνση της μεταποίησης

Μικρή υποχώρηση σημείωσε τον Ιανουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, με τον δείκτη να υποχωρεί στις 50 μονάδες τον Ιανουάριο από 50,2 του Δεκεμβρίου, παραμένοντας όμως πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό εξαιτίας του κοροναϊού.

Στην ανάλυση των στοιχείων, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας αναφέρει ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία του κοροναϊού δεν αποτυπώνεται πλήρως στα στοιχεία του Ιανουαρίου, καθώς η έρευνα διεξήχθη πριν από τις 20 του μηνός και η πρώτη αναφορά για κρούσματα του ιού έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ιταλία: Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κοροναϊού

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Πέμπτη (30/01) ότι στην Ρώμη επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.

Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα. «Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης στο οποίο μεταφέρθηκαν οι δυο κινέζοι τουρίστες, στον τομέα του αποτελεί πραγματική Βίβλο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δημιουργηθεί πανικός και τεράστια κοινωνική ανησυχία», τόνισε ο Κόντε.

Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστωθεί με ποιά άτομα μπορεί να ήρθαν σε επαφή, κατά την παραμονή τους στην Ιταλία, οι δυο τουρίστες που νοσούν, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος μετάδοσης. «Είμαι αισιόδοξος ότι τα περιστατικά αυτά θα είναι μεμονωμένα», σημείωσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Ο διευθυντής, τέλος, του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, Τζουζέπε Ιπόλιτο, πρόσθεσε ότι «οι δυο Κινέζοι τουρίστες στους οποίους διαγνώστηκε ο κοροναϊός έχουν τεθεί σε απομόνωση και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή».

Πέντε κρούσματα στη Γερμανία

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν ένα πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

«Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή (31/01).

Πηγή: Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό – 213 οι νεκροί, οικονομικές επιπτώσεις βλέπει το ΔΝΤ - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα