Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό – Συναντήσεις Κοτζιά με Ντιμιτρόφ, Νίμιτς

Νέες συναντήσεις του έλληνα υπουργού ΥΠΕΞ στη ΒιέννηΤην Πέμπτη η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς ΣτόλντενμπεργκΑισιοδοξία από Ζάεφ για την εξεύρεση λύσης

Νέος γύρος επαφών για το Σκοπιανό ξεκινάει αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει μια σειρά από συναντήσεις με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ

των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Η νέα συνάντηση γίνεται στον απόηχο της σκλήρυνσης των θέσεων από πλευράς Σκοπίων με την άρνηση να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές.

Ακόμη, την Πέμπτη, ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ. Εκτός από το Σκοπιανό, στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθούν και τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να φτάσουν στην κοινή λύση.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε και ο έλληνας ΥΠΕΞ δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τελική συμφωνία, η οποία θα είναι έτοιμη πριν από την προθεσμία της συνόδου του NATO.

«Είναι ολοφάνερο ότι η ΠΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Η τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Οχρίδα, κατά την οποία οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ανήγγειλαν ότι θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, το προσεχές διάστημα, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.Αισιοδοξία από Ζάεφ για την εξεύρεση λύσης

Την πεποίθησή του ότι η χώρα του ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε μια επίλυση της διένεξης της με την Ελλάδα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μια αποτυχία δεν θα ήταν «το τέλος του κόσμου» εξέφρασε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση… η οποία θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αλλά «εάν αυτή η διαφορά δεν επιλυθεί, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου», «θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τον έναν ή άλλο τρόπο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα