Ο άνθρωπος που αντικατέστησε τους Κάστρο – Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Κούβας;

Η Κούβα πλέον γράφει το επόμενο κεφάλαιο στο μεγάλο «βιβλίο» της ιστορίας της. Ύστερα από σχεδόν έξι δεκαετίες υπό την ηγεσία των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, το μικρό νησί που έμελλε να γίνει αντικείμενο θαυμασμού και έμπνευσης σε όλο τον πλανήτη, μπαίνει σε μια νέα περίοδο, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να προδιαγραφεί.

Η ηγεσία του ιστορικού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ενός επαναστάτη πολιτικού που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο ελάχιστοι στην παγκόσμια ιστορία, ακολουθήθηκε από τη δεκαετή διακυβέρνηση του αδελφού του, Ραούλ Κάστρο,

ο οποίος κατόρθωσε να θεμελιώσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ, παρά το συνεχιζόμενο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στην Κούβα.

Πλέον ο Ραούλ Κάστρο, στα 86 του χρόνια, αφήνει τα ηνία της χώρας στη νεότερη γενιά του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και συγκεκριμένα στον Μιγκέλ Μάριο Ντιάζ-Κανέλ Μπερμούντεζ, τον μέχρι πρότινος, Α’ Αντιπρόεδρο του Κόμματος.

Ποιός είναι και πώς εξελέγη ο Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ

Ο Κανέλ προτάθηκε για το αξίωμα του προέδρου του κρατικού συμβουλίου της Κούβας από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κούβας στην οποία συμμετέχουν 605 μέλη από όλη τη χώρα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εθνοσυνέλευση υπάρχει μικρή πλειοψηφία γυναικών.

Ο 57χρονος Ντίαζ-Κανέλ, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα ψηφίστηκε από τους βουλευτές για μια ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, και με ποσοστό 99,83%.

Σύμφωνα με αφιέρωμα που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Κατιούσα» λίγα πράγματα είναι μέχρι σήμερα γνωστά για τον Ντίαζ – Κανέλ. Ο 57χρονος είναι ηλεκτρονικός μηχανικός και μέχρι τώρα διατηρούσε χαμηλό προφίλ, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην επαρχία Βίλα Κλάρα της Κεντρικής Κούβας, όπου γεννήθηκε και άσκησε για εννέα χρόνια καθήκοντα τοπικής διοίκησης

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από ηγέτης των Νέων Κομμουνιστών στο πανεπιστήμιο της Βίλα Κλάρα, για να αναδειχθεί σταδιακά μετά από χρόνια κομματικής δουλειάς στη θέση του μέλους του ΠΓ.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Κατιούσα», τα δυτικά μέσα σχολίασαν έντονα την παρουσία της συζύγου του τόσο στο ταξίδι του στη Βόρειο Κορέα, όσο και στη διάρκεια των εκλογών, μια και στην Κούβα δε συνηθίζονται οι δημόσιες εμφανίσεις συζύγων που δεν έχουν οι ίδιες πολιτικό πόστο στη χώρα.

Ο Κανέλ ωστόσο ήδη από την εποχή που ήταν τοπικός γραμματέας του κόμματος στη Βίλα Κλάρα τη δεκαετία του ’90, εμφανιζόταν συχνά με τη γυναίκα και τα παιδιά του σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις, και γενικότερα θεωρούνταν πολύ προσιτός στον τοπικό πληθυσμό. Στη διάρκεια της ασφυκτικής οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για τις μετακινήσεις, όπως και κάθε Κουβανός. Είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με την εργατική τάξη, έχοντας τη συνήθεια να επισκέπτεται απροειδοποίητα εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς.

Δυτικοί αναλυτές σχολιάζουν ακόμα τη χρήση νέων τεχνολογιών εκ μέρους του, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να χρησιμοποιούν λάπτοπ κατά τη διάρκεια κομματικών συναντήσεων. Σημειώνεται μάλιστα ότι ενημερώνεται προσωπικά για τις διαθέσεις των εγχώριων αντιφρονούντων διαβάζοντας συστηματικά την αντικυβερνητική μπλογκόσφαιρα.

Η Κούβα του Κανέλ

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανιχνεύσουν τις πολιτικές του διαθέσεις του Ντίαζ Κανέλ, ευελπιστώντας στην παραπέρα «φιλελευθεροποίηση» του σοσιαλιστικού μοντέλου που ακολουθεί η χώρα από τη νίκη της Επανάστασης το 1959, παρά τις πολλές αντιξοότητες.

Πάντως, αμέσως μετά την ανάδειξή του στο «τιμόνι» της χώρας, ο Κανέλ έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου Ραούλ Κάστρο τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

«Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή (…) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου» τόνισε στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους. Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί», ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και όλες οι πολιτικές εξελίξεις στο νησί της επανάστασης, το αν συνεχιστούν οι όποιες αλλαγές δεν είναι απλώς θέμα προσώπου, όσο σημαντικός κι αν είναι ο ρόλος τους. Η νέα ηγεσία της χώρας θα κληθεί να αναλάβει την τήρηση της γραμμής του Κομμουνιστικού Κόμματος, που με τη σειρά της διαμορφώνεται με γνήσια λαϊκή συμμετοχή, από τα κάτω προς τα πάνω, κάτι που, όπως φαίνεται, ο Ντίαζ-Κανέλ τα τελευταία πέντε χρόνια ως αντιπρόεδρος τήρησε απαρέγκλιτα.

Πάντως, ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο θα συνεχίσει να έχει λόγο στα δημόσια πράγματα, ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος ως το 2021, του φορέα που βάσει κουβανικού συντάγματος είναι «η ανώτερη καθοδηγητική αρχή της κοινωνίας και του κράτους».

Πηγή: Katiousa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα