Νέο μήνυμα αισιοδοξίας από Ζάεφ: Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία

Μήνυμα αισιοδοξίας για την επίλυση του Σκοπιανού έστειλε εκ νέόυ ο Ζόραν ΖάεφΛιγότερο από 24 ώρες κράτησε η μίνι εμπλοκή στις διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό «Η συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, όπως έχουμε πει από τη συνάντησή μας στο Νταβός», δήλωσε χαρακτηριστικάΑνέφερε ότι δεν έχει συνομιλήσει ακόμη τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, για την τελική συμφωνία στο ονοματολογικό

Μετά τη μίνι εμπλοκή που προέκυψε στις διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό,

ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας, Ζόραν Ζάεφ επανέρχεται με νέες δηλώσεις και ξεκαθαρίζει ότι «Η συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, όπως έχουμε πει από τη συνάντησή μας στο Νταβός».

«Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ομάδων εργασίας, για τις τεχνικές λεπτομέρειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε νέες δηλώσεις του το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κατά την επίσκεψή του σε έργα σε αυτοκινητόδρομο, δήλωσε ότι δεν έχει συνομιλήσει ακόμη τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, για την τελική συμφωνία στο ονοματολογικό, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων (MIA).

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε πως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για την τελική συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες συνεχίζονται μεταξύ των ομάδων εργασίας. Οι παράμετροι που συζητώνται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να πάρουν τη μορφή ενός τελικού εγγράφου κι εγώ με τον κ. Τσίπρα θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση».

Δεν υποχωρεί στις εσωτερικές πιέσεις ο Ζάεφ

Τη στιγμή που ο σκοπιανός πρωθυπουργός δέχεται τεράστιες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του, ώστε να μην αποδεχτεί το erga omnes, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να παίξει ένα σκληρό παιχνίδι στρατηγικής, που όπως φαίνεται αποδίδει ήδη καρπούς.

H θέση της ελληνικής πλευράς «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα» ήταν στρατηγική επιλογή ώστε να διασφαλιστούν οι δύο βασικές και απαράβατες προϋποθέσεις για erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της γείτονας χώρας.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες», υπενθυμίζεται ότι σχολίασαν με τη σειρά τους το απόγευμα της Παρασκευής πηγές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σχετικά με τις διαρροές της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών για το ονοματολογικό φαίνεται πως απομακρύνεται.

Άλλωστε, η πίεση που δέχεται ο σκοπιανός πρωθυπουργός διαφαίνεται και από το γεγονός ότι σήμερα, Σάββατο, το βράδυ η αντιπολίτευση ετοιμάζει μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», είναι η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα