Γαλλικό «χαστούκι» στον Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας

Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει εκ νέου – και – η Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου

και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Στην απάντησή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Fransa yine endişeli.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian: “Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki deniz sınırlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma endişelerimizi artırıyor.”
-Sky News- pic.twitter.com/r7nKy9Cw3U

— EHA MEDYA (@eha_medya) January 16, 2020

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Ενδιαφέρον της Γαλλίας για συμμετοχή στο East Med Forum – Κ. Χατζηδάκης: Εργαλείο ειρήνης το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, ως «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου», χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, τη σημερινή μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, κατά την τρίτη υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Aίτημα για συμμετοχή στο Φόρουμ και από τη Γαλλία.

«Ιστορική στιγμή» η μονογραφή του καταστατικού East Med Gas Forum λένε οι Υπουργοί που συμμετείχαν https://t.co/cQk1WLaC2g

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (@FoniLemesos) January 16, 2020


«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε. Επεσήμανε, επίσης, όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλα, μίλησε για «έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας».

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι με τη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής.

Το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής, προσέθεσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς. Η επόμενη υπουργική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Στο Κάιρο 7 χώρες μονογράψαμε το Καταστατικό του EastMed Gas Forum για να αξιοποιήσουμε την ενέργεια ως καταλύτη για ειρήνη κ συνεργασία. Η #Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή αν σεβόταν το διεθνές δίκαιο. Αλλά οι ενέργειες της (κυπριακή ΑΟΖ, Λιβύη) μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο. pic.twitter.com/A9ZgtuJuQJ

— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) January 16, 2020


Εν των μεταξύ, η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει στο Φόρουμ, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου. Σκοπός του Φόρουμ, που πραγματοποίησε την Πέμπτη την τρίτη υπουργική σύνοδο στο Κάιρο, είναι να αναδειχθεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο. Εκτός της Ελλάδας, στο Φόρουμ συμμετέχουν οι Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και Ιταλία. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να αναλάβουν το ρόλο μόνιμου παρατηρητή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου.

Réunion jeudi 16 janvier au Caire du Eastmed Gas Forum en vue de renforcer la coopération énergétique entre Israël , Italie , Grèce , Égypte , Chypre et Jordanie — via @MarcoFlorianMED @ItalyMFA @GreeceMFA @ForeignMinistry@MfaEgypt @IsraelMFA@UfMSecretariat pic.twitter.com/giszh7ZXRn

— Rachid Lamor (@lamor_rachid) January 15, 2020

Λακκοτρύπης: Tις τουρκικές προκλήσεις έθεσε στο East Med Gas Forum @GLakkotrypis https://t.co/gyqO3PC58R

— Brief (@briefcy) January 16, 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr)

Πηγή: Γαλλικό «χαστούκι» στον Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα