Εκλέγεται ΠτΔ από την πρώτη ψηφοφορία η Σακελλαροπούλου – «Κλειδωμένες» 266 ψήφοι

Μετά το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ που εκφράστηκε από τη Φώφη Γεννηματά, άνοιξε ο δρόμος για την εκλογή της πρώτης γυναίκας Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί ΠτΔ με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης

22 Ιανουαρίου, στις 10.30.

Με βάση, λοιπόν, το κοινοβουλευτικό δυναμικό της ΝΔ (158 βουλευτές), του ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές) και του ΚΙΝΑΛ (22 βουλευτές), η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει τουλάχιστον 266 ψήφους.

Η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου δεν έχει να περιμένει κάτι από το ΚΚΕ (15 βουλευτές) και το ΜέΡΑ25 (9 βουλευτές), καθώς το μεν πρώτο θα ψηφίσει «παρών», ενώ το δεύτερο πρότεινε τη Μάγδα Φύσσα ως υποψήφια για ΠτΔ. Αλλά και η Ελληνική Λύση (10 βουλευτές) δεν άφησε κανένα περιθώριο για στήριξη στην κ. Σακελλαροπούλου.

Όπως προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος, για την εκλογή ΠτΔ προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι για να εκλεγεί ΠτΔ, όπως και στη δεύτερη. Αν ο αριθμός αυτός δεν συγκεντρωθεί, προβλέπεται τρίτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί 180 ψήφους. Αν και πάλι μια υποψηφιότητα δεν καταφέρει να πιάσει τον αριθμό αυτό, ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία που προβλέπει εκλογή με 151 ψήφους. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο που έως εκείνη τη φάση δεν έχει καταφέρει να εκλεγεί ΠτΔ, προβλέπεται πέμπτη ψηφοφορία που απαιτεί σχετική πλειοψηφία.

Συνεπώς, ο αριθμός «266» εξασφαλίζει εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Ποιο πρόσωπο κατέχει το ρεκόρ ψήφων

Για την ιστορία, το ρεκόρ ψήφων κατέχει έως και σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εξελέγη ΠτΔ το 2005 με τη στήριξη του τότε ισχυρού δικομματικού συστήματος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), συγκεντρώνοντας 279 ψήφους. Ο κ. Παπούλιας επανεξελέγη το 2010 με 266 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ).

Δεύτερος στην «κατάταξη» είναι ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη φορά ΠτΔ το 2000 συγκεντρώνοντας 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Στην πρώτη του εκλογή το 1995 εξασφάλισε 181 ψήφους (Πολιτική Άνοιξη, ΠΑΣΟΚ).

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα το 2015 με τις ψήφους 233 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ).

Απ. Κρέτσης

Πηγή: Εκλέγεται ΠτΔ από την πρώτη ψηφοφορία η Σακελλαροπούλου – «Κλειδωμένες» 266 ψήφοι - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα