Νέες τουρκικές προκλήσεις – «Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς στο Αιγαίο»

Δηλώσεις στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκή Φουρτούνα»Προειδοποίησε -χωρίς να κατονομάσει- την Ελλάδα«Εάν υπάρξει ανάγκη για το καθήκον για την πατρίδα και το έθνος θα το εκτελέσουμε χωρίς δισταγμό»Γιλντιρίμ: Παράλογη η όποια απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προειδοποίησε -χωρίς να κατονομάσει- την Ελλάδα, να μην κάνει «λάθος υπολογισμούς»

στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκή Φουρτούνα» στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο τούρκος στρατηγός είπε ότι «εάν υπάρξει ανάγκη για το καθήκον για την πατρίδα και το έθνος θα το εκτελέσουμε χωρίς δισταγμό».

«Ειλικρινά λέμε ότι θέλουμε να ενεργούμε σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας, το Διεθνές Δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες και το Θαλάσσιο Δίκαιο. Αναλαμβάνουμε δράση στην Αφρίν, στα ανατολικά, τα νοτιανατολικά κι αν χρειαστεί στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, αν προκύψει ανάγκη θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας. Ως εκ τούτου, κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς στο θέμα αυτό», τόνισε.

Τέλος, σημείωσε ότι «από την πλευρά μας, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Πάντως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αποφασιστικότητα προστατεύουν σε όλες τις θάλασσές μας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων».

Γιλντιρίμ: Παράλογη η όποια απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Προκλητικές δηλώσεις έκανε και ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει παράλογη την όποια απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξετάζονται από τις τουρκικές αρχές τα ψηφιακά στοιχεία που κατείχαν.

Επίσης, ισχυρίζεται ότι το ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης ήταν στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι δύο έλληνες κρατούμενοι τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης, τονίζοντας ότι οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου έχουν διαρκή πρόσβαση, ενώ μετά τη σύλληψή τους, τους έχουν επισκεφθεί οι οικογένειές τους, ένας ιερέας και ένας ευρωβουλευτής.

Απέδωσε την ένταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο, ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους.

Τέλος, κάλεσε την Ελλάδα να μην δημιουργεί προβλήματα και να επιδείξει ώριμη στάση, ενώ δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο τον οποίο χαρακτηρίζει μέσο αποσυμπίεσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα