Προκαλεί ο Ερντογάν μετά το επεισόδιο στα Ίμια – «Μην κάνετε τη λάθος κίνηση στο Αιγαίο»

Σωρεία τουρκικών παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της νύχταςΣύμφωνα με τους λιμενικούς, οι Τούρκοι όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στο Αιγαίο, θέλοντας να δοκιμάσουν αντανακλαστικά και αντιδράσειςΠροειδοποίηση Ερντογάν προς την ελληνική πλευράΣύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στόχος του πληρώματος της τουρκικής ακταιωρού ήταν η βύθιση του ελληνικού σκάφους«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», απαντά ο κ. ΤζανακόπουλοςΗ αντίδραση από
το Λιμενικό

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, καθώς εκτός από τη σωρεία τουρκικών παραβιάσεων σημειώθηκε και ένα πρωτοφανές περιστατικό.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος κοντά στα Ίμια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Δείτε επίσης: Επεισόδιο στα Ίμια: Η πρώτη φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που εμβόλισαν οι Τούρκοι

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το militaire.gr, στα Ίμια το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές. Το περιστατικό έγινε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Όπως λένε οι Λιμενικοί «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το 96». Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στόχος του πληρώματος της τουρκικής ακταιωρού ήταν η βύθιση του ελληνικού σκάφους και η πρόκληση πολύ σοβαρού επεισοδίου.

Εικόνα του σκάφους μετά τον εμβολισμό

Όλη τη νύχτα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση.

Οι Τούρκοι που παλαιότερα δεν «ξεμύτιζαν» στο Αιγαίο, μόλις ο ήλιος έδυε, τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα εμφανίζονται νύχτα στο Αιγαίο, θέλοντας να δοκιμάσουν αντανακλαστικά και αντιδράσεις.

Προειδοποίηση Ερντογάν προς την ελληνική πλευρά

Ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Στην συνέχεια της ομιλίας του, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίση με τις ΗΠΑ. Στό ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Η πρώτη απάντηση από την ελληνική πλευρά: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά της χώρας

Δείτε επίσης: Τζανακόπουλος για το επεισόδιο στα Ίμια: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού.

Η αντίδραση από το Λιμενικό

Για «θαλάσσιο συμβάν» στην περιοχή των Ιμίων μιλά στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για τον εμβολισμό του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε περίπου δώδεκα ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο (σ.σ. στη μιάμιση το μεσημέρι της Τρίτης), αναφέρει ότι τουρκική ακταιωρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προσέκρουσε την πρυμναία αριστερή πλευρά του πλωτού του Λιμενικού που έκανε περιπολία στα Ίμια.
Keywords
Τυχαία Θέματα