«Μονομερείς οι ενέργειες της Κύπρου», είπε τούρκος βουλευτής στην ελληνική Βουλή

Για μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας, έκανε λόγο ο τούρκος βουλευτής του Ερντογάν, αναφερόμενος στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο μιλώντας μέσα στην ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο ίδιο θέμα έκανε διεξοδική αναφορά και ο ελληνας υπουργός

Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Συγκεκριμένα ο Αχμέτ Γιλντίζ, μιλώντας στο ελληνικό κοινοβούλιο ως μέλος της αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα, υποστήριξε ότι η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας οφείλεται στις μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας.

Εκανε αναφορά για μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες της Ελλάδας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Υποστήριξε ακόμα πως «υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Σχετικά με το θέμα της Κύπρου ο Αχμέτ Γιλντίζ σχολίασε. «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μονομερείς, Κύπρου, Βουλή,monomereis, kyprou, vouli