Μητσοτάκης για Τουρκία στο CNN: Σταματήστε τις προκλήσεις, ελάτε για διάλογο – Υπάρχει και η Χάγη

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN, ζητώντας από την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και καλώντας τη σε διάλογο, κάνοντας αναφορά και στη Χάγη.

«Αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ το βράδυ της Τετάρτης (19/8) λίγες ώρες μετά την έκτακτη

τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ όπου έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες.

«Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αυτό που της είπαμε πολύ ανοιχτά είναι ότι πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες. Αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», επεσήμανε στο CNN ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε και στο περιστατικό επακούμβησης της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική, τονίζοντας ότι «εννοείται πως θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματά μας, αλλά δεν είμαστε ποτέ αυτοί που θα προκαλούμε τέτοια περιστατικά».

Υπάρχει πάντα χώρος για να αλλάξει η Τουρκία την προσέγγισή της αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει σ’ αυτήν την πορεία, θα υπάρξουν συνέπειες και θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με την Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε:«Επειδή αυτού του είδους οι προκλήσεις απλώς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά από την Ευρώπη στο σύνολό της».

«Αυτό που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, αφότου ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, είναι μια αύξηση στο επίπεδο των προκλήσεων από την Τουρκία σε διάφορα μέτωπα. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, να διεκδικεί αυτό που εμείς θεωρούμε την ελληνική ΑΟΖ και την Τουρκία να στέλνει όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών. Υπάρχει κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση της έντασης.

Αναφερόμενος στο περιστατικό επακούμβσης της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική, είπε ότι «είχαμε ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, με δύο σκάφη που συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να δούμε στην περιοχή. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση».

«Αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν έχουμε κάθε λίγο τον μισό τουρκικό στόλο να πλέει στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να διεξάγεις εξωτερική πολιτική, εάν στηρίζεις το διεθνές δίκαιο και στηρίζεις τις καλές σχέσεις γειτονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αν θεωρεί αμφισβητούμενες τις περιοχές, που εμείς θεωρούμε μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, θα έπρεπε να καθίσουν μαζί μας να το συζητήσουμε. Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, για τον κόσμο. Για αυτό βλέπετε το γαλλικό ναυτικό, την ΕΕ να στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, για αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η αίσθησή μου είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη», συνέχισε.

«Αυτή η συμπεριφορά δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά τη συνολική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Εξ ου και είναι επίσης μεγάλο θέμα ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της και το ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από έναν σύμμαχο», τόνισε.

«Η Ελλάδα δεν κλιμάκωσε πρώτη»

«Έθεσα το θέμα στον γγ του ΝΑΤΟ (Γενς Στόλτενμπεργκ) και θα το θέσω ξανά. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις μονομερείς ενέργειες που επιτείνουν τις εντάσεις. Αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν κλιμάκωσε πρώτη.

Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτήν την πορεία νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές. Πραγματικά ελπίζω να μην συμβεί αυτό, ελπίζω η Ελλάδα να γινόταν μια γέφυρα και να βοηθούσε την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη και να εγκαθιδρύσει μια πιο εποικοδομητική σχέση.

Αυτό ακριβώς πρότεινα στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά, πέρσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς τα πράγματα έκτοτε πήραν την κατηφόρα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο CNN.

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας δεν θα υπάρξει νέο lockdown. «Περιμέναμε την αύξηση, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα των New York Times για απέλαση 1.000 μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης το διέψευσε, αλλά υπογράμμισε ότι περιπτώσεις όπου καταγγέλλεται παράνομη συμπεριφορά από το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή πάντοτε ερευνώνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα