Πομπέο προς Τσαβούσογλου: Όχι σε πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ – Υπάρχει και ο διάλογος

Με πολλούς τρόπους συνεχίζει την πίεση προς την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα που να δείχνουν ότι η Αθήνα και η Άγκυρα οδεύουν προς αποκλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, με στόχο τον διάλογο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «OPEN TV», η αμερικανική διπλωματία αλλά και οι στρατιωτικοί ζητούν από την Άγκυρα να υποχωρήσει σε όλα τα επίπεδα, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να επιλέξει

την οδό του διαλόγου, όπως είπε ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δείχνοντας και προκλητικό πρόσωπο, σχετικά με τις αξιώσεις του.

Ο «Σουλτάνος» έλαβε το μήνυμα σε όλα τα επίπεδα από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στη σύντομη αλλά ουσιαστική συνάντηση που είχε με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του ανέφερε τις αμερικανικές θέσεις «χωρίς εκπτώσεις».

«Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη (19/08) στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να αποκλείσει τον διάλογο με την Άγκυρα, μόνο για την AOZ, αρκεί να μην υπάρχει ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «OPEN TV», ο Μάικ Πομπέο του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις και στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αφορμή τη NAVTEX για το «Yavuz», αλλά και την παρουσία του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε ξανά την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και να σταματήσει τις επιχειρήσεις της γύρω από το νησί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στην ερώτηση του «OPEN TV».

Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι υπόλοιποι που προσπαθούν να επαναφέρουν στην τάξη τον τούρκο πρόεδρο δεν εισακούγονται. Ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους αναποφάσιστους Ευρωπαίους και φαίνεται πως ακολουθεί το αρχικό του σχέδιο, θα συνεχίσει δηλαδή τις έρευνες, ή ότι άλλο θέλει να κάνει στην περιοχή του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος λέει στους ξένους συνομιλητές του ότι θέλει να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις παράνομες διεκδικήσεις του αν και γνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να πάει σε διάλογο με αυτούς τους όρους. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Μοσάντ, σε μήνυμα που έστειλε σε όλους τους ομολόγους του στις αραβικές χώρες, τους είπε ότι η Τουρκία είναι πιο επικίνδυνη και από το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι για 10η μέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis, ενώ την Τετάρτη (19/08) είχαμε και εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο.

Ανήσυχη η Μέρκελ για την αν. Μεσόγειο: Αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας με Τουρκία για ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε, επίσης, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Όπως δήλωσε «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι».

Σημειώνεται ότι στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα γίνει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα και την τουρκική προκλητικότητα.

Ερντογάν: Δε θα υποκύψουμε σε νέα Συνθήκη των Σεβρών – Έκπληξη… με φυτικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα 

«Δε θα υποκύψουμε σε νέα Συνθήκη των Σεβρών, έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευχάριστα νέα για την Τουρκία θα υπάρξουν την Παρασκευή. πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καυγά», υπογράμμισε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον «Bloomberg», τα καλά νέα για την Τουρκία έχουν κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, σχετικά με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (14/08) την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα σχετικά με την επακούμβηση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική (το «Kemal Reis» υπέστη ζημιές) στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το «Oruc Reis». Θυμηθείτε την επίσημη ανακοίνωση μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο την ανασκόπηση της εν εξελίξει κατάστασης στη Λευκορωσία, μετά τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών στη χώρα στις 9 Αυγούστου, ανακοινώνοντας κυρώσεις.

(πληροφορίες από ethnos.gr, OPEN TV, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα