Μισέλ: Δεν έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τα έξι σημεία διαφωνίας

Την πεποίθηση ότι ακόμη «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν και το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.

«Η εκτίμησή μου μετά τις επαφές που είχα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα».

Παράλληλα,

ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία του ευρωπαϊκών θεσμών σ’ αυτή την «χωρίς προηγούμενο κρίση» και ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να πάμε μαζί μπροστά την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στους στόχους της Κομισιόν, ο Σαρλ Μισέλ είπε κατά πρώτον, χρειάζεται διαβεβαίωση «ότι θα δουλέψουμε ακούραστα προς μια ευρωπαϊκή σύγκλιση που είναι η δύναμη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δεύτερον «πρέπει να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν έτσι ώστε να αντιδράσουμε καλύτερα και να είμαστε πιο δυνατοί» και τρίτον «πρέπει να έχουμε στο μυαλό την μετάβαση σε μια ψηφιακή εποχή, αλλά και στο κλίμα».

Τα έξι σημεία διαφωνίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Real, συνολικά κατέγραψε ότι οι διαφωνίες περιγράφονται σε έξι κεφάλαια:

1) το μέγεθος του ΠΔΠ 2021-2027,

2) τις διορθώσεις των επιστροφών (rebates) κάτι που συνδέεται με το πρώτο,

3) το τελικό επίπεδο του ταμείου ανάκαμψης (750 δισ.ευρώ)

4) την αναλογία για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις – αλλά και την ίδια την έννοια των μη επιστρεφόμενων επιχορηγήσεων

5) τα κριτήρια κατανομής στα Κ-Μ , κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος σημείωσε ότι εξετάζει την ιδέα να φέρει μια πιο δυναμική προσέγγιση στην κατανομή (το σύστημαα 70-30 όπως δημοσίευσε το ΚΥΠΕ πριν από 10 μέρες)

6) τη σχέση των μεταρρυθμίσεων, της διακυβέρνησης με όλα τα παραπάνω (κάτι που αφορά και τον ρόλο του ΕΚ στον έλεγχο των δαπανών) , αλλά και τη σύνδεση με το κράτος δικαίου και την κλιματική αλλαγή (στόχος ουδετερότητας το 2050).

Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που διακυβεύονται, όπως το θέμα των ιδίων πόρων (πχ πλαστικά, ψηφιακός φόρος, φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών), το θέμα της εμπροσθοβααρούς κατανομής στο ταμείο ανάκαμψης και το θέμα της αποπληρωμής κατά το επόμενο ΠΔΠ (μετά το 2027) ή αν θα προταθεί να ξεκινήσει η αποπληρωμή πιο νωρίς.

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε, επίσης, τη δέσμευση να φέρει στο τραπέζι ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο ως το τέλος της εβδομάδας.

Το συμβιβαστικό σχέδιο του Σαρλ Μισέλ προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές και να επέλθει συμφωνία είχε παρουσιάσει σε δημοσίευμά του το Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: Real, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα