Ο Μπολσονάρου λέει πως έχει ήπια συμπτώματα κορονοϊού επειδή παίρνει την… αμφιλεγόμενη υδροξυχλωροκίνη (video)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που διαγνώστηκε χθες Τρίτη (7/7) με κορονοϊό, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «πάει πολύ καλά» ενώ απέδωσε τα ήπια συμπτώματά που παρουσιάζει σε ένα φάρμακο, η αποτελεσματικότητα του οποίου στην αντιμετώπιση της Covid-19 δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Η διάγνωση φαίνεται ότι δεν άλλαξε την άποψη του 65χρονου προέδρου για την ασθένεια, την οποία στο παρελθόν υποτιμούσε αποκαλώντας την «γριπούλα». Το βράδυ της Τρίτης είπε ότι αισθάνεται ήδη πολύ καλύτερα, αφού έλαβε άλλη μια δόση, την τρίτη, του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη.

Δεν υπάρχουν

επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα αυτού του ανθελονοσιακού φαρμάκου στην καταπολέμηση της Covid-19 όμως ο Μπολσονάρου, όπως και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το διατυμπανίζει ως πιθανή θεραπεία.

Μάλιστα πρόσφατα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις κλινικές δοκιμές του σχήματος Solidarity για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir.

Ο λόγος είναι ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών του σχήματος Solidarity έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό Lopinavir/Ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19».

«Σε εκείνους που κραυγάζουν κατά της υδροξυχλωροκίνης αλλά δεν παρουσιάζουν εναλλακτικές λύσεις, λυπάμαι που θα τους πω ότι τα πάω πολύ καλά αφού το χρησιμοποιώ και, Θεού θέλοντος, θα ζήσω πολύ περισσότερο», έγραψε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην ατζέντα του βραζιλιάνου προέδρου σήμερα υπήρχαν τέσσερις βιντεοδιασκέψεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η μία από αυτές θα γινόταν με τον υπουργό Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντου.

Στο στόχαστρο των ειδικών ο βραζιλιάνος πρόεδρος για τη διαχείριση της πανδημίας

Η Βραζιλία με τα 1,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους 66.000 θανάτους από τον νέο κορονοϊό είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Η διαχείριση της κρίσης από τον Μπολσονάρου έχει επικριθεί από τους ειδικούς, επειδή πολέμησε τις προσπάθειες των πολιτειακών και δημοτικών αρχών να επιβάλουν την τήρηση αποστάσεων, με το σκεπτικό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν χειρότερες από την ίδια την ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέλυσε δύο υπουργούς Υγείας, που ήταν και οι δύο τους γιατροί, και τους αντικατέστησε προσωρινά με έναν στρατηγό εν ενεργεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα