Μήνυμα Δένδια: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία – «Παρέδωσα επιστολή του πρωθυπουργού στον γγ του ΟΗΕ»

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλε υπογράμμισε τις τουρκικές προκλήσεις που απειλούν την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή», είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ για τη συνάντηση

με τον γενικό γραμματέα.

«Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές “εκλογές”», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, από το έγγραφο που προσκόμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία ο Νίκος Δένδιας είπε ότι δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια.

«Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα σκέφτεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές δήλωσε ότι «η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας είχε πριν από λίγο τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανικό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Σάββατο πρόκειται να συνομιλήσει και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή Τουρκίας και ΝΑΤΟ για την αν. Μεσόγειο προτείνει η Κομισιόν

Νωρίτερα σήμερα ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου,

πρότεινε όμως τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Άγκυρας και του ΝΑΤΟ

Επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα. Αρνήθηκε, ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το «Reuters» και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου – τι εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε και προσέθεσε: «Θέλουμε να μας σέβονται».

Ο Μισέλ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Όπως ειπώθηκε, αρνήθηκε, ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας. «Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο Μισέλ, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο. «Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» έχουν ήδη θέσει στο «τραπέζι» τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο, με προτεινόμενες κυρώσεις και με την ΕΕ να δίνει τελεσίγραφο στην Τουρκία ενός μήνα.

Επιμένει ο Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει

Εν των μεταξύ, επιμένει στην ουσία των λεγομένων του την Πέμπτη (03/09) ο Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, καθώς τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει. Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει σκοπό την αποφυγή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ουσιαστικά ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στις δυο πλευρές. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε ακόμα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες», αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Πιο αναλυτικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια «οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ».

«Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», επισήμανε ακόμα…

«Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», τόνισε o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και συνέχισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει σκοπό την αποφυγή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.

«Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, συναντήθηκαν ήδη και συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο για τεχνικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε αυτές τις συζητήσεις από τις διαπραγματεύσεις που η Γερμανία έχει πάρει πρωτοβουλία να οργανώσει το πλαίσιο. Η γερμανική προσπάθεια- και το συζήτησα αυτό με την Καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο- σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και αυτό αφορά το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Συμμάχων για τα όρια, την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε.

«Το ΝΑΤΟ δεν αναμιγνύεται απευθείας σε αυτές τις προσπάθειες, τις υποστηρίζω, αλλά οι προσπάθειες αυτές γίνονται με επικεφαλής τη Γερμανία. Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ κι εγώ προσωπικά είναι όχι να λύσω το πρόβλημα, αλλά να αποφευχθεί η σύγκρουση και να αναπτυχθούν και υποστηριχθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης. Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο έγινε άτυπη συνεδρίαση των 27 Υπουργών Άμυνας της ΕΕ και ο Γενς Στόλτερνμπεργκ είχε επισημάνει: «Χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση και διάλογο για επίλυση των προβλημάτων στην αν. Μεσόγειο».

Η Τουρκία φέρεται να σταμάτησε τις διμερείς επαφές με την Ελλάδα, όταν η Αθήνα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση AOZ, όπως είχε πει και έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας από στο Κάιρο. Και ακολούθως η Άγκυρα έβγαλε στην Ανατολική Μεσόγειο ξανά το «Orus Reis», ακολουθώντας άκρως προκλητική πολιτική.

Ελληνική πυρά σε Τσαβούσογλου: Βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, στην αντεπίθεση κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέρασε η Αθήνα, μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα ψεύδεται και όχι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όσον αφορά στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

O τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα