Στο Μαξίμου Παναγιωτόπουλος και αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων – Σύσκεψη για εξοπλιστικά και ελληνοτουρκικά

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το μεσημέρι της Παρασκευής (4/9) ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με έμφαση την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, συζητήθηκε και η αποτρεπτική

ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την προαναγγελία από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί έναρξης τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο διέψευσαν άμεσα διπλωματικές πηγές της χώρας μας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά της Αθήνας.

Πάντως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επέμεινε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο -μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων- που αφορούν στην κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων με στόχο να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στην περιοχή.

Στο μεταξύ στην αντεπίθεση κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέρασε η Αθήνα, μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα ψεύδεται και όχι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όσον αφορά στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Νέο σαφές μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιάνγκ Γιετσί στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μία, αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Αθήνα επιθυμεί τον διάλογο, αλλά χωρίς εκβιασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα