Μια «βόλτα» στο ψυχρότερο κατοικημένο μέρος του κόσμου (εικόνες – video)

«Έπιασε κρύο» αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «ψυχρή εισβολή» και την ΕΜΥ να βγάζει δελτία «έκτακτων καιρικών φαινομένων». Απολύτως λογικά όλα αυτά με βάση το κλίμα της χώρας.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το χωριό Oymyakon της Ρωσίας με μέση θερμοκρασία τους -50 βαθμούς Κελσίου, όλα αυτά είναι απλώς αστεία.

Το απομονωμένο χωριό θεωρείται το ψυχρότερο κατοικημένο μέρος του κόσμου.

Το Oymyakon βρίσκεται δύο ώρες μακριά από την πόλη Γιακούτσκ, την πρωτεύουσα της περιοχής, η οποία έχει τις χαμηλότερες χειμερινές θερμοκρασίες από οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου.

Πως τα βγάζουν πέρα οι κάτοικοι;

Ο φωτογράφος του weather.com, Amos Chapple, που ταξίδεψε στο απομονωμένο χωριό απαντά ότι η λύση των κατοίκων στο κρύο είναι το «ρώσικο τσάι», που δεν είναι άλλο από τη βότκα.

Η ονομασία του χωριού σημαίνει «νερό που δεν έχει παγώσει» και αυτό, αν και μπορεί να ακούγεται παράξενο στους -50 βαθμούς, βασίζεται στις θερμές πηγές νερού που υπάρχουν στο χωριό. Αρχικά το χωριό ήταν απλώς ένα πέρασμα όπου σταματούσαν βοσκοί ταράνδων για να «ποτίσουν» τα ζώα τους στις θερμές πηγές.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο χωριό είναι οι -71,2 βαθμοί Κελσίου, το 1924. Μάλιστα κατά τη σοβιετική περίοδο ανεγέρθηκε μνημείο για τη θερμοκρασία ρεκόρ. Ωστόσο φέτος, τον Ιανουάριο του 2018, η θερμοκρασία έπεσε πολύ χαμηλότερα από το κανονικό φτάνοντας τους -62 βαθμούς.

Το σοβιετικό μνημείο

Τα προβλήματα της καθημερινότητας

Η καθημερινότητα δεν είναι ιδιαίτερα απλή στο Oymyakon. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τον χειμώνα, η ημέρα διαρκεί μόλις 3 ώρες.

Σύμφωνα με τον Independent, το να φοράει κανείς γυαλιά σε εξωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει στο να κολλήσουν στο πρόσωπο εκείνου που τα φοράει. Το παγωμένο έδαφος προκαλεί δυσκολίες στις αποχετεύσεις και για αυτό τον λόγο συνήθως οι τουαλέτες δεν βρίσκονται μέσα στα σπίτια, αλλά στις αυλές.

Τουαλέτα στο Oymyakon

Δυσκολίες υπάρχουν επίσης στο σκάψιμο των τάφων, εξαιτίας του παγωμένου εδάφους. Οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν μεγάλες φωτιές πριν την ταφή κάποιου προσώπου για να μαλακώσουν το έδαφος.

Οι κάτοικοι επίσης παρκάρουν τα οχήματά τους αποκλειστικά σε θερμαινόμενους χώρους. Όσοι τα αφήνουν έξω αναγκάζονται να αφήνουν τις μηχανές αναμμένες, αλλιώς είναι πολύ δύσκολο να ξαναπάρουν μπρος.

Τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από την περιοχή τον χειμώνα, ενώ ο κίνδυνος των κρυοπαγημάτων δεν είναι πάντα παρών καθώς μπορεί κανείς να το πάθει ακόμα και αν μείνει στο κρύο για λίγα λεπτά.

«Φορούσα λεπτό παντελόνι όταν πάτησα έξω για πρώτη φορά στους -47 βαθμούς και θυμάμαι να νιώθω σαν το κρύο να με άρπαζε κυριολεκτικά από τα πόδια», αφηγείται ο Chapple. «Η άλλη έκπληξη ήταν ότι ορισμένες φορές πάγωνε το σάλιο μου και δημιουργούσε μικρές “καρφίτσες” που τρυπούσαν τα χείλη μου», συμπληρώνει.

INSTAGRAM/@ANASTASIAGAV

Η καλλιέργεια τροφής είναι προφανώς αδύνατη στο Oymyakon λόγω του παγωμένου εδάφους. Οι κάτοικοι λοιπόν επιβιώνουν τρώγοντας κυρίως κρέας. «Οι κάτοικοι λατρεύουν το κρύο φαγητό, τα παγωμένα αρκτικά ψάρια, τον λευκό σολωμό, και το παγωμένο ωμό συκώτι αλόγου, όμως αυτά θεωρούνται λιχουδιές», εξηγεί ένας ντόπιος, ο Bolot Bochkarev. «Στην καθημερινότητά μας τρώμε σούπα με κρέας. Το κρέας χρειάζεται. Βοηθάει πολύ την υγεία μας», συμπληρώνει.

Παρόλα αυτά, τα καλοκαίρια στο Oymyakon και το Yakutsk είναι σχετικά θερμά, αφού η θερμοκρασία έχει φτάσει ακόμα και στους 34 βαθμούς. Πάντως αν και το καλοκαίρι διαρκεί ελάχιστα σε σχέση με τον χειμώνα, κατά τις ημέρες εκείνες, αρκετοί ντόπιοι παραπονιούνται για τη ζέστη, σύμφωνα με τον Bochkarev.

Πηγές: Weather.com, The Independent, Daily Mail, The Telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα