Αναστασιάδης και Μαλάς, αναμετρώνται την άλλη Κυριακή στην Κύπρο

Τα τελικά αποτελέσματαΤα πρώτα μηνύματα των δύο υποψηφίωνΣε 28,13% ανήλθε η αποχήΤι έδειξαν τα πρώτα exit pollsΠαραδοχή ήττας στο επιτελείο ΠαπαδόπουλουΕννέα συνολικά οι υποψήφιοι στη μάχη των προεδρικών εκλογών

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο νικητής της βραδιάς στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο,

καθώς με ποσοστό 35,5% περνά στον β’ γύρο μαζί με τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 30,3%.

Τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών επιβεβαίωσαν τη δημοσκόπηση εξόδου του ΡΙΚ, αλλά και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Έτσι, την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία, και ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Επισημαίνεται ότι ο Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό μεγαλύτερο του 31%, που είχε εξασφαλίσει ο ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Τα πρώτα μηνύματα των δύο υποψηφίων

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του α γύρου των προεδρικών εκλογών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του λαού να του δώσει μια ισχυρή εντολή που διασφαλίζει ώστε την επόμενη Κυριακή θα «συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε το 2013. Έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη και δημιουργήσαμε ένα κράτος το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό από όλους του γείτονες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και την Ε.Ε.

Να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ως αντιπάλους τα προβλήματα του λαού» ανέφερε και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο λαός θα τον αγκαλιάσει μέσα από την ενότητα που επιδιώκει.

Λόγω της μεγάλης αποχής κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζει και να προσέλθει την επόμενη Κυριακή στις κάλπες διότι χωρίς θετική ψήφο δεν θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Να διευρύνουμε την κοινωνική συμμαχία ώστε να μας δώσει μας το αποτέλεσμα που προσδοκά η πλειοψηφία του κυπριακού λαού στις 4 Φεβρουαρίου, είπε ο κ Αναστασιάδης .

Ο Σταύρος Μαλάς στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε πως βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είτε με ψήφισαν, είτε όχι, για την ωριμότητα που επέδειξε η κοινωνία μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το κίνημα της Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στους φίλους, φίλες και αφανείς αγωνιστές από όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα. Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια. Ο λαός μίλησε.

Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει τη θέλησή της για μία ελπιδοφόρα αλλαγή. Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Προς το δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπριών» δήλωσε ο Στ. Μαλάς.

Επιβεβαιώθηκαν τα exit polls

Mεγάλο προβάδισμα του νυν Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη έδειξαν τα exit polls για τις εκλογές στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το exit poll του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 38%-42% των ψήφων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό από 27% έως 31%.

Ακόμη, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συγκεντρώνει 21,5-24,5%, ο Χρίστος Χρίστου 4-6% και ο Γιώργος Λιλλήκας 1-3%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το ποιος θα είναι ο όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου.

Μειωμένη η προσέλευση

Η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές μέχρι τις 6 το απόγευμα ήταν ομαλή, αλλά το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στην κάλπη ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ο έφορος προεδρικής εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, δήλωσε ότι μια ώρα πριν το τέλος της ψηφοφορίας είχε ψηφίσει το 66,2% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Η ιστορία των αναμετρήσεων

Στα 58 χρόνια της κυπριακής Δημοκρατίας, από τα οποία τα 44 υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, με βασικότερη την διχοτόμηση του εδάφους της και την στέρηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της, οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι δέκατες τρίτες στην ιστορία της. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές έγιναν τον Φεβρουάριο του 1959, μερικούς μήνες πριν την επίσημη εγκαθίδρυση (Αύγουστος 1960) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το πολίτευμα είναι προεδρικό, με πρόεδρο Ελληνοκύπριο και αντιπρόεδρο Τουρκοκύπριο. Η θητεία τους είναι πενταετής. Ο πρόεδρος εκλέγεται από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ο αντιπρόεδρος από την τουρκοκυπριακή. Λόγω του προεδρικού συστήματος η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Απλώς , ο πρόεδρος διαβάζει τις προγραμματικές του θέσεις και μαζί με τον αντιπρόεδρο διαβεβαιώνουν την Βουλή ότι θα τηρήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄και πρώτος αντιπρόεδρος ο δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ. Αυτά μέχρι τις δικοινοτικές ταραχές του 1963 -64, οπότε οι Τουρκοκύπριοι αποσύρθηκαν σε θύλακες και σχημάτισαν την δική τους διοίκηση και από το 1983 ανακήρυξαν μονομερώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου (περίπου το 37% του νησιού που κατέχεται στρατιωτικά από την Τουρκία ) την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την ‘Αγκυρα. Περίπου το 5% της Κύπρου είναι υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ , πρόκειται για την «νεκρή ζώνη», και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί τις περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας.

Οι εκλογές γίνονται πάντα Κυριακή. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος , που θα εξασφαλίσει το 50+1% των ψήφων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, γίνεται επαναληπτική εκλογή (δεύτερος γύρος) , μια εβδομάδα μετά , μεταξύ των δύο υποψηφίων, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Από το 1959 ο Μακάριος εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο. Το 1959 ανθυποψήφιος του ήταν ο Ιωάννης Κληρίδης, πατέρας του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ. Ο Μακάριος πήρε 66,29%.

Οι προεδρικές του 1965 αναβλήθηκαν , λόγω των διακοινοτικών ταραχών του 1963-1964 και παρατάθηκε για τρία χρόνια η θητεία Μακαρίου.

Στις προεδρικές του 1968 υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο γιατρός , Τάκης Ευδόκας. Ο Μακάριος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 96,26%.

Το 1973 ο Μακάριος επανεκλέχτηκε , χωρίς να στηθούν κάλπες, γιατί δεν είχε ανθυποψήφιο. Παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977.

Στις εκλογές τις 10/09/1977, με συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού για το υπόλοιπο της θητείας Μακαρίου, μέχρι το Φεβρουάριο του 1978.

Στις εκλογές του 1978 εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού χωρίς ανθυποψήφιο.

Το 1983 υποψήφιοι ήταν οι Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος Λυσσαρίδης. Εκλέχτηκε ο πρώτος από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 56,54%.

Τις προεδρικές Εκλογές του 1988 διεκδίκησαν οι Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Θράσος Γεωργιάδης. Κέρδισε ο Γ. Βασιλείου στον δεύτερο γύρο με 51,6%.

Το 1993 υποψήφιοι ήταν : Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Πασχάλης Πασχαλίδης, Γεώργιος Μαυρογένης, Γιαννάκης Ταλιώτης. Πρόεδρος, αν και ο Βασιλείου ήταν μπροστά με μεγάλη διαφορά , εξελέγη στον β’ γύρο ο Γλαύκος Κληρίδης με ποσοστό 50,31%. Ο Κληρίδης κέρδισε και πάλι το 1998 στον β’ γύρο με 50,82%.

Οι προεδρικές του 2003 ήταν εκλογές ενός γύρου. Νικητής ο Τάσσος Παπαδόπουλος με ποσοστό 51,51%.

Το 2008 εκλέχτηκε στον β’ γύρο ο Δημήτρης Χριστόφιας με ποσοστό 53,36%. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΚΕΛ, που το κόμμα κατήλθε αυτόνομα και μάλιστα με υποψήφιο τον γενικό γραμματέα του κόμματος.

Στις προεδρικές εκλογές του 2013 υποψήφιοι ήταν οι: Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Γεώργιος Χαραλάμπους, Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού, Λάκης Ιωάννου, Λουκάς Σταύρου, Μακαρία – ‘Αντρη Στυλιανού, Σόλων Γρηγορίου, Κώστας Κυριάκου, Ανδρέας Ευστρατίου.

Πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης στον β΄ γύρο με 57.48%. Ο Σταύρος Μαλάς , τον οποίο υποστήριζε το ΑΚΕΛ πήρε 42, 52%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πολίτης

Keywords
κυπρος, κυριακη, νίκος αναστασιάδης, exit polls, exit poll, exit, εκλογες, δημοσκοπηση, ρικ, ακελ, νέα, βασεις, ψηφοφορία, υφίσταται, συνταγμα, βουλη, τδβκ, οηε, απε-μπε, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, κοινωνια, αποτελεσματα, δημοκρατια, εθνικη, ηνωμενο βασιλειο, θητεια, κυπρου, οηε, οικονομια, ρικ, ωρα, αισιοδοξια, ακελ, απε, απε-μπε, αυτοπεποιθηση, βρισκεται, γινεται, γινονται, γλαυκος, δευτερο, δυναμη, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δωσει, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ζωη, υφίσταται, θετικο, θρασος, ιωαννου, κυβερνηση, κομμα, μηνυματα, μηνες, μπε, παντα, ωριμοτητα, προβληματα, ρολο, σολων, τμημα, τουρκια, τρια, φορα, χριστος, ψηφοφορία, ιωαννης, αφανεις, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, ευστρατιου, exit, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακου, λακης, μπροστα, ο χριστος, πληροφοριες, σπυρος, θεσεις
Τυχαία Θέματα