Μια «ανάσα» από το «κατώφλι» του ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ – Αύριο η πρόσκληση για ένταξη υπό προϋποθέσεις

Αύριο και μεθαύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η συμμαχία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜΑισιοδοξία και από τα σκοπιανά ΜέσαΤο «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ περιμένει και ο ΝτιμιτρόφΤα βήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την πρόσκληση«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, όμως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί», τόνισε ο Ντιμιτρόφ

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η ΠΓΔΜ

στο ΝΑΤΟ, καθώς την πρόθεσή των 29 συμμάχων να απευθύνουν πρόσκληση για ένταξη της χώρας στη συμμαχία γνωστοποίησε σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί».

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η συμμαχία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης.

O γγ του ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

Οι προθέσεις του Στόλτενμπεργκ άλλωστε είναι ξεκάθαρες, καθώς λίγες μέρες πριν είχε καλέσει τον λαό της ΠΓΔΜ να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, υποστηρίζοντας ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα υπάρξει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της Συμμαχίας. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Στηρίζω σθεναρά τη συμφωνία» επισήμανε.

Αισιοδοξία και από τα σκοπιανά Μέσα

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας αναμένει να λάβει αύριο και επισήμως πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία και ότι η διαδικασία ένταξης δεν θα πάρει περισσότερο από 6 μήνες.

Το «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ περιμένει ο Ντιμιτρόφ αυτή την εβδομάδα

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, αναμένει η ΠΓΔΜ, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και πιστεύω πως όλα είναι καθ’ οδόν και θα πρέπει να συμβούν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στο Reuters ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο μιας συνόδου στο Λονδίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες».

Τα βήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την πρόσκληση

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να απευθύνει στις 11/7 επίσημη πρόσκληση για ένταξη.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα απαντήσει με επιστολή, αποδεχόμενη τις υποχρεώσεις που θα της ορίσουν να εκπληρώσει.

Θα ακολουθήσουν σύντομες διαπραγματεύσεις πάνω σε ζητήματα νομικής και στρατιωτικής φύσης, μετά από τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του λεγόμενου «πρωτοκόλλου ένταξης». Ακολουθεί η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια των κρατών – μελών.

Ντιμιτρόφ: Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, όμως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί

«Είναι σίγουρα ένα ιστορικό βήμα» η συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με τη δήλωση που έκανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Όταν παρουσίασα τη συμφωνία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου μας στα Σκόπια επικαλέσθηκα την τελευταία φράση της εισαγωγής της έκθεσης του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1914, ότι δεν υπάρχει διέξοδος ούτε σωτηρία για μικρά έθνη ή μεγάλες χώρες άλλη από την αληθινή συμφιλίωση και ενοποίηση», ανέφερε εκφράζοντας την άποψη πως δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό για τους δύο λαούς από το να είναι πραγματικά κοντά. «Πιστεύω πως έτσι απελευθερώνεται ένα τεράστιο δυναμικό», είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, όμως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να δημιουργήσουμε το κοινό μέλλον μας. Έτσι, πιστεύω ότι θα πάρουμε μαζί μας τον λαό, κάνοντας κάποια προσπάθεια για να εξηγήσουμε. Είναι πραγματικά ένας συμβιβασμός, έτσι έχουμε δυσαρεστημένους ανθρώπους και στις δύο πλευρές. Όμως πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα κομμάτι Ευρώπης στο μέρος μας, στα Βαλκάνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα