«Αλαλούμ» με τη φερόμενη μετάθεση στην Αθήνα του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα (εικόνα – video)

Σε αλλαγή πρέσβη στη Μόσχα φέρεται να προχωρά η Αθήνα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένεςΟ κ. Φρυγανάς φέρεται να καλείται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην ΑθήναΟι λόγοι για την εξέλιξη αυτή δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοίΕίχε προηγηθεί οργισμένη απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στη ΡωσίαΤο χρονικό της ελληνορωσικής κρίσης

Στην Ελλάδα φέρεται να επιστρέφει ο

μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, μετά από σχετική απόφαση που φέρεται να έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε και το sputniknews.gr, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Όπως μετέδωσε ο ANT1, η απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον κ. Φρυγανά, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Ανδρέας Φρυγανάς

«Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά», σημείωσε πηγή που μίλησε στο Sputnik. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τις επόμενες ημέρες, ο κ. Φρυγανάς θα επιστρέψει στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής θα σταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Πάντως, όπως μετέδωσε το ANT1, ο έλληνας πρώην πρέσβης ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος για το γεγονός και κοιτάζει προς την επόμενη ημέρα.

Πάντως, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ώρα διαψεύδουν πως έχει παρθεί τέτοια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει ενημερώσει επίσημα, τι συμβαίνει με τον κ. Φρυγανά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’, υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία η Αθήνα ανέφερε πως «η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Από τότε που (σ.σ η Ρωσία) πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια», αναφερόταν στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το σχετικό ρεπορτάζ του ANT1:

Το χρονικό της ελληνορωσικής κρίσης

Υπενθυμίζεται πως η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις ξεκίνησε όταν η Αθήνα απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες, και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα δύο ρώσων αξιωματούχων, στους οποίους η Ελλάδα καταλογίζει ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κλιμακώθηκε με την αναβολή της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια η κρίση κορυφώθηκε καθώς η Μόσχα προχώρησε σε αντίποινα, τα οποία περιελάμβαναν την απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία, στενού συνεργάτη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Όλα αυτά έως χθες, Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η Μόσχα ζήτησε απαντήσεις από την Αθήνα, σχετικά με αναφορές περί φερόμενης άρνησης χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα