Με σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απαντά η Άγκυρα σε Αθήνα και Λευκωσία (video)

Η Τουρκία ανακοίνωσε την σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας για την Τρίτη (30/07)Η ατζέντα των δύο κρίσιμων συμβουλίων είναι «καυτή» με θέματα την ανατολική Μεσόγειο, τους S-400 και τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σκέψεις για νέα επιχείρηση στα βόρεια της ΣυρίαςΟ Κουντρέτ Οζερσάι επιτίθεται στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
που μίλησε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε την σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας για την Τρίτη (30/07) με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, ο Κουντρέτ Οζερσάι επιτίθεται στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας που μίλησε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα μ’ αυτό τον τρόπο απαντάει στα μηνύματα συμπόρευσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς όπως έγινε γνωστό, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στη γειτονική χώρα θα βρεθούν εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι γεωτρήσεις από την Τουρκία. Αναμένεται να συζητηθεί, ακόμα, η απάντηση της Τουρκίας σε πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα καθοριστούν οι θέσεις που θα τοποθετηθούν οι S-400, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση για μια πιθανή νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Το «Bloomberg», την ίδια ώρα, αναφέρει ότι ο «Σουλτάνος» φοβούμενος πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, πέρα από την διακοπή της συμμετοχής της Τουρκίας στα προγράμματα των F-35, αποθηκεύει όσο τον δυνατόν περισσότερα ανταλλακτικά από τα αμερικανικά F-16.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ατζέντα των δύο συμβουλίων, που χαρακτηρίζονται κρίσιμα, είναι «καυτή». Εκεί θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της τουρκικής κυβέρνησης στα ανοιχτά μέτωπά της, δηλαδή στην συροτουρκική μεθόριο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναφέρουν μάλιστα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, θα ενημερώσουν το σώμα για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρητικό έργο της Άγκυρας αλλά και για τα αποτελέσματα των διπλωματικών κινήσεών τους όσον αφορά στον διεθνή παράγοντα για το εν λόγω ζήτημα.

Μεγάλη συζήτηση εξάλλου στην Τουρκία γίνεται για τις δηλώσεις του ρώσου Υπουργού Ενέργειας, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της Μόσχας με την Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, με τα τουρκικά μέσα, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης, να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένδειξη της αρχής της μεταστροφής της ρωσικής πολιτικής τόσο στα ενεργειακά της περιοχής, όσο και στο κυπριακό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στον αντίποδα, διά του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, επαναλαμβάνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ένταση. Οι αναφορές του έγιναν από το Κάιρο, στο περιθώριο της Συνόδου του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, στο οποίο συμμετείχε και η Κύπρος, διά του Γιώργου Λακκοτρύπη.


Όπως δήλωσε ο κ. Φάνον: «Το Φόρουμ για το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ιδίως αφού η ηγεσία της Αιγύπτου κατάφερε να ενώσει το Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, καθώς και με τα άλλα μέλη του, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία».

Το παιχνίδι της Άγκυρας συνεχίζει στο μεταξύ να παίζει και ο εκλεκτός της στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις, υπογράμμισε ότι πλέον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η επίλυση του κυπριακού.

Ο Οζερσάι είπε πως «Το θέμα του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο σημαντικό για μας από τις αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων δεκαετιών. Αν η διεθνής κοινότητα θέλει πραγματικά να βοηθήσει, θα πρέπει να αναλάβουν πραγματική πρωτοβουλία και να οδηγήσουν την ηγεσία των Ε/κ στο τραπέζι του διαλόγου με θέμα το φυσικό αέριο».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επιτεθεί και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος καταδίκασε τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον ΠτΔ.

Σημείωσε δε, πως «Αν μιλά για παράνομες και μονομερείς δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, ας δει τις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων που καταπατούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Σχολίασε, μάλιστα, και την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν νοείται λύση του κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται εδώ ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και θα παραμείνει για να προστατεύει τους Τ/κ.

(Πηγές: ant1.com.cy, ALPHA)

Keywords
Τυχαία Θέματα