Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε 74 χώρες στον κόσμο

Μαζική επίθεση από χάκερς σε όλο τον κόσμοΟι χάκερς «Shadow Brokers», φαίνεται πως έχουν «κλέψει» τον ιό της NSAΟ ιός εμφανίζει μηνύματα που ζητούσαν λύτρα περίπου 300 δολαρίων για να ξεκλειδώσουν τον υπολογιστή τους

Συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις εξαπέλυσαν χάκερς σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική την Παρασκευή. Η μία από αυτές μάλιστα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Βρετανίας έπληξε τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία τις και τα ανάγκασε να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς.

O υπουργός Υγείας της Βρετανίας

Τζέρεμι Χαντ, όπως επίσης και η Τερέζα Μέι ενημερώθηκαν για το περιστατικό, αφού πρώτα το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κάλεσε την πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.

Συνολικά 74 χώρες στον κόσμο δέχτηκαν σήμερα επιθέσεις από χάκερς και περιελάμβαναν το κακόβουλο λογισμικό «ransomware» το οποίο κλειδώνει τους υπολογιστές και ζητά λύτρα προκειμένου να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση στον χρήστη.

Μία από τις χώρες που δέχτηκαν την «επίθεση» ήταν και η Ισπανία όπου το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου «ransomware».

Άλλες χώρες όπως η Τουρκία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιταλία η Ταϊβάν. κ.α., δέχτηκαν τον ίδιο ιό και παρόμοια μηνύματα που ζητούσαν λύτρα περίπου 300 δολαρίων για να ξεκλειδώσουν τον υπολογιστή τους.

Ο αριθμός των χωρών που έχουν δεχτεί τις κυβερνοεπιθέσεις είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι χάκερς οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Shadow Brokers», φαίνεται πως έχουν «κλέψει» τον ιό της NSA, καθώς είχαν παραβιάσει το σύστημά της τον περασμένο Απρίλιο.

Η Microsoft είχε εκδώσει τον Μάρτιο μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιοι ιοί αλλά οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ευάλωτοι στόχοι – όπως τα νοσοκομεία – δεν είχαν ακόμη ενημερώσει τα συστήματά τους.

Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».

Keywords
Τυχαία Θέματα