Παγκόσμιο «τσουνάμι» κυβερνοεπιθέσεων

Όλο και μεγαλύτερη έκταση προσλαμβάνει η κυβερνοεπίθεση από χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα του δημοσίου συστήματος υγείας στη Βρετανία, καθώς προκύπτει ότι έως και 40 φορείς του λεγόμενου NHS έχουν επηρεαστεί.

Πέρα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχουν χτυπηθεί και τα εσωτερικά συστήματα τηλεφωνίας αρκετών νοσοκομείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως επίσης και σε κάποια πανεπιστήμια.

Αντίστοιχες ψηφιακές επιθέσεις επιβεβαιώθηκαν και στους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι δράστες ζητούν καταβολή λύτρων στο ψηφιακό νόμισμα

Bitcoin, ειδάλλως απειλούν να καταστρέψουν αρχεία του νοσοκομείου με κρίσιμα στοιχεία ασθενών.

Για την ώρα επηρεάζονται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που εκτρέπονται σε αλλά νοσοκομεία.

Το τμήμα ψηφιακής τεχνολογίας του NHS θεωρεί ότι έχει εντοπίσει το πρόγραμμα κρυπτογράφησης αρχείων που έχει χρησιμοποιηθεί στην επίθεση (Wanna Decryptor), αλλά για την ώρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ελαχιστοποιηθεί η έκταση των προβλημάτων που δημιουργούνται με το κλείσιμο ηλεκτρονικών συστημάτων.

"Τσουνάμι" κυβερνοεπιθέσεων

Το συγκεκριμένο λογισμικό μολύνει τα αρχεία του υπολογιστή και στη συνέχεια απαιτεί χρήματα για την απεμπλοκή τους. Ήδη μπαράζ επιθέσεων από χάκερς σημειώθηκαν στη Βρετανία και στην Ισπανία, θέτοντας τις αρχές σε κόκκινο συναγερμό.

Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Avast μία αύξηση της δραστηριότητας παρατηρήθηκε την Παρασκευή και σε λίγες ώρες έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 57.000 επιθέσεις παγκοσμίως. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι έχουν πληγεί συνολικά υπολογιστές σε 74 χώρες. Ο διευθυντής της Malwarebytes, Adam Kujawa μιλά για μία τεράστια εξάπλωση υπογραμμίζοντας πως "δεν έχω δει κάτι τέτοιο ποτέ".

Τερέζα Μέι: Μια επίθεση εναντίον "πολλών χωρών"

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα μια κυβερνοεπίθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επίσης και άλλες χώρες.

«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.

«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».

Πηγές: ΚΥΠΕ / cnn.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα