Λιγότερες έρευνες και επιβολή του νόμου κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό το 2019 – Τι αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια

Η επιβολή του νόμου κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό μειώθηκε σημαντικά από το 2018 και τρεις περιοχές – η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ινδία – δε διενήργησαν ούτε μια έρευνα για δωροδοκία στο εξωτερικό από το 2016 ως το 2019, όπως προκύπτει από μια νέα έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε το Σάββατο (24/10) στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών

από χώρες που επιβάλλουν ενεργά την νομοθεσία κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό και του ξεπλύματος χρήματος μειώθηκε περισσότερο από ένα τρίτο.

Daniel Bruce, Chief Executive of Transparency International UK is correct: “Large penalties are a quick and effective way to sanction companies for wrongdoing, but they should be one of a number of consequences for egregious corruption cases such as this" https://t.co/LwLDB08WMx

— oneofmanygrooms (@Oneofmanygrooms) October 24, 2020


Μόλις 4 στους 47 μεγαλοεξαγωγείς

Μόνο τέσσερις από τους 47 μεγαλύτερους εξαγωγείς – ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία και Ισραήλ, που αντιπροσωπεύουν το 16,5% των παγκόσμιων εξαγωγών – επέβαλαν ενεργά την νομοθεσία κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό το 2019, αναφέρει η έκθεση, μια σημαντική μείωση από τις 7 χώρες που αντιπροσώπευαν το 27% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2018.

Η Κίνα – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο – η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, ο Καναδάς, η Ινδία και το Μεξικό, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα χρονικά, αναφέρει η ΜΚΟ.

«Πάρα πολλές κυβερνήσεις επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια όταν οι εταιρείες τους δωροδοκούν για να κερδίσουν δουλειές στις ξένες αγορές», δήλωσε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, πρόεδρος της Διαφάνειας.

Και καμία χώρα δεν εξαιρείται.

Consultancy firm which advises fossil fuel industry hired by UK government to work on next year's UN climate summit. Transparency International UK @DanielJBruce talks about conflict of interest. @Channel4News @alextomohttps://t.co/4oxhYbf5FF

— Transparency Int'lUK (@TransparencyUK) October 24, 2020


Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία

Η Γερμανία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, πραγματοποίησε λιγότερες έρευνες το 2019 και έκλεισε λιγότερες υποθέσεις για διαφθορά στο εξωτερικό, ενώ η Ιταλία και η Νορβηγία παρουσίασαν επίσης μειωμένη δραστηριότητα.

Η «Transparency International» κάλεσε την G20 να εντείνει την επιβολή του νόμου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που χάθηκαν από τις δωροδοκίες στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές ανάγκες όπως οι υγειονομικές.

Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από χώρες μέλη της G20 θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η «Transparency International» υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες θα πρέπει να βάλουν τέλος στο απόρρητο της ιδιοκτησίας των εταιρειών, να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των περιπτώσεων και οι μητρικές εταιρείες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ενέργειες των θυγατρικών τους.

#Turkey’s legal framework and enforcement system are inadequate to fight #corruption: Transparency International #HumanRights https://t.co/8ZbaEJRzee

— SCF (@StockholmCF) October 24, 2020

75% des exportations mondiales sont le fait de pays qui ne luttent pas contre la corruption. La lutte active contre ce fléau est en recul selon Transparency International. La France progresse, mais modérément… https://t.co/MTJo0ELmAV pic.twitter.com/0UpzBlOBBe

France Culture (@franceculture) October 19, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα