Κορονοϊός: Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Ισπανία – Τοπικά lockdown και επεισόδια στην Ιταλία (video)

Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Κυριακής (25/10) για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Σάββατο (24/10). Τοπικά lockdown και επεισόδια στην Ιταλία, αυξάνονται τα θύματα και στις δυο χώρες…

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε να τεθεί σε ισχύ

μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο κείμενο, όπου προστίθεται πως αυτή η πρωτοβουλία έγινε «δεκτή από την πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, οι οποίες τη ζήτησαν».

#BREAKING The Catalan government says a curfew will come into force on Sunday night as Spain braces for the second state of alarm of the coronavirus pandemic

Learn more at https://t.co/04riVq8oko pic.twitter.com/zo2LbWTsjv

— Catalan News (@catalannews) October 24, 2020


Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού. Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται ημέρες αφότου η Ισπανία πέρασε το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων νέου κορονοϊού.

ALERT: Pope and Spain’s prime minister visit maskless at
Vatican – Global Pandemic News | #Coronavirus #COVID19 #Protests – https://t.co/tonYnbCrQn pic.twitter.com/lZwca6C8rC

— GlobalPandemic.NET (@GlobalPandemics) October 24, 2020


Τοπικά lockdown και… ξύλο στην Ιταλία

Στην Ιταλία την Παρασκευή (23/10) τα περιστατικά ξεπέρασαν τις 16.000 με 136 νεκρούς και εφαρμόζονται τοπικά lockdown. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. Επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει στρατηγική. Είναι, πάντως, πολλοί αυτοί που δε δέχονται τα lockdown και παίζουν… ξύλο με την αστυνομία, παρότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας η χώρα «μάτωσε» από τους νεκρούς.

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα και ότι δεν μπορεί να αποδώσει μόνον το κλείσιμο των δρόμων όπου παρατηρείται συνωστισμός», γράφουν οι σχολιαστές. Μετά την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μιλάνο, στη Νάπολη και τη Ρώμη, η Σαρδηνία αποφασίζει τώρα τοπικό lockdown δυο εβδομάδων. Και οι περιφερειάρχες μειώνουν δραστικά την διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στο Μιλάνο, προς το παρόν, ξεκινά μόνον τηλεκπαίδευση, όπως και στην Νάπολη. Στη Ρώμη και στο Μπάρι το μέτρο αφορά τους μαθητές των λυκείων.

Italy: Protests turn to riots over Covid restrictions #italy #COVID19 #COVID #coronavirus #NewsAlert pic.twitter.com/Zn40k6Da7G

OSI News (@osiworldnews) October 24, 2020


H υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα, των Πέντε Αστέρων, είναι κάθετα αντίθετη. Αλλά ο περιφερειάρχης του Μιλάνου Ατίλιο Φοντάνα της απαντά: «ή περιορίζουμε τον αριθμό των μαθητών που κυκλοφορούν ή εκείνο των εργαζομένων. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει άλλη λύση».

Δεν υπάρχει συνολική πολιτική δηλώνει η αντιπολίτευση

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος των αναλυτών θεωρούν, όμως, ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν διαθέτει μια συνολική στρατηγική και για να μην προκαλέσει υπερβολική δυσαρέσκεια στους πολίτες, εγκρίνει περιοριστικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερα αργό ρυθμό.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πιθανό σήμερα να ξεπεράσουν τους χίλιους ενώ κοντά στο Μιλάνο, ξανάνοιξε το ειδικό νοσοκομείο Covid που είχε ολοκληρωθεί την άνοιξη με δωρεά, μεταξύ των άλλων, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, γράφει η εφημερίδα «La Repubblica», στο τραπέζι του Κόντε υπάρχει πάντως και ένα νέο σχέδιο: το λεγόμενο «χαλαρό lockdown» με έξοδο από το σπίτι μόνον για δουλειά, σχολείο και αναγκαίες αγορές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός όμως δεν θέλει να κάνει πρώτος την κίνηση και περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι ο κόσμος μοιάζει αποπροσανατολισμένος και πολύ ανήσυχος για τις οικονομικές επιπτώσεις του συνόλου των απαγορευτικών μέτρων.

VIDEO: More footage of the renewed confrontations between young anti-lockdown protesters and police in #Naples. pic.twitter.com/4x9r0x9nOA #Italy #EU #SocialismoEsMiseria #ViolencesPolicieres #coronavirus #lockdown #SNP #KeirStarmer #Freiheit #markdrakeford #BorisJohnson

— Sam Pye (@freddie1999) October 24, 2020


Οι καθηγητές επιδημιολογίας, τέλος, επιμένουν ότι οι μέχρι τώρα περιορισμοί για να μπορέσουν να φέρουν ένα κάποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστο 15 ημέρες. Αν, βέβαια, οι διάφοροι κανόνες τηρηθούν με ευλαβικό τρόπο.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφεται περιορισμένη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ σε σχέση με την Παρασκευή (23/10) είναι μεγάλη εκείνη των νεκρών.

Το Σάββατο (24/10), διαγνώσθηκαν 19.644 νέοι θετικοί στον ιό και 151 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 177.00 διαγνωστικά τεστ. Την Παρασκευή (13/10), τα περιστατικά ήταν 19.143, με 91 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 37.210 άνθρωποι.

Italy considers stricter coronavirus measureshttps://t.co/IteUpZFTkj#Teletrader#Roboinfo0.120#Robotex group

— Robotex group (@Robotexgroup) October 24, 2020


Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στη Λομβαρδία το τελευταίο εικοσιτετράωορο προέκυψαν 4.956 θετικοί στον ιό, στην Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη 1.718, στο Βένετο 1.729, στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο 1.548 και στην κεντρική περιφέρεια Τοσκάνη 1.726.

Italy plans further curbs as coronavirus cases hit new record

【Reuters】https://t.co/bYk0LJGPcG

— 招きネコに小判♡ (@manekicat_koban) October 24, 2020


Στην Κύπρο ανακοινώθηκαν 130 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το Σάββατο (24/10) η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 4.285 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 130 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19.

ΤΩΡΑ: 130 νέα κρούσματα στην Κύπρο / Που εντοπίστηκαν #Cyprus #coronavirus https://t.co/J7P6Zbi45e

— Brief (@briefcy) October 24, 2020


Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:
• Από 394 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 31 κρούσματα.
• Από 2,187 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 81 κρούσματα.
• Από 128 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
• Από 268 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα.
• Από 1,085 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
• Από 22 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

• Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, ολοκληρώθηκαν 105 εργαστηριακές διαγνώσεις,
• Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, ολοκληρώθηκαν 91 εργαστηριακές εξετάσεις, και
• Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, ολοκληρώθηκαν 5 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Κύπρος / Κορωνοϊός: Ανησυχία για 2 διασωληνωμένους ασθενείς #Cyprus #coronavirus https://t.co/jutYcvpVOX

— Brief (@briefcy) October 24, 2020


Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 3,444.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 23 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα τρία άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο Covid-19.

Spain: over one million official #coronavirus cases https://t.co/K94zb0ofZT vía @elpaisinenglish

Jose Miguel Bueno (@jmbo1964) October 24, 2020

#Ισπανία #Covid19 : Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώραhttps://t.co/KWzX6xngUy#covid19 #spain #coronavirus #staysafe #κορονοιος pic.twitter.com/N6kDqTrRXu

ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) October 24, 2020


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Deutsche Welle

Keywords
κορονοϊός, lockdown, video, ισπανια, ιταλια, επεισοδια, deutsche welle, ισχύ, νέα, government, night, spain, https, twitter, news, october, global, net, italy, osi, λύση, τεστ, group, hit, κυπρος, κοπ, official, jose, bueno, απε-μπε, afp, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, μετρο, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, october, χωρες, αστυνομια, δουλεια, εργαλεια, κυπρου, μιλανο, νεα μετρα, ξυλο, πλαισιο, ρωμη, τεστ, φυσικη, ωρα, afp, net, news, αυξηση, ανοιξη, απε, απε-μπε, δωσει, εγινε, υπαρχει, ενημερωση, εξετασεις, εφημεριδα, ζωη, ιδια, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κινηση, κυρια, κοπ, ναπολη, μπε, πρωι, σαρδηνια, σαββατο, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, τορινο, τοσκανη, υπουργειο υγειας, τρια, ισχύ, υπουργος παιδειας, group, αγορες, anti, bueno, global, government, hit, https, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, jose, μοιαζει, night, νοσοκομειο, official, osi, spain, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα