«Λεφτά υπάρχουν»: 11 χρόνια από το «μότο» του Παπανδρέου που έμεινε στην Ιστορία (video)

«Λεφτά υπάρχουν». Μια φράση του Γιώργου Παπανδρέου που έμεινε στην Ιστορία και χαράχθηκε στις μνήμες μας, για τις οδυνηρές εμπειρίες που ακολούθησαν.

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Σεπτεμβρίου 2009. Ήταν η ημέρα που ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρωτοείπε την περιβόητη αυτή φράση, σε ομιλία του στην Κοζάνη

ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009: «Λεφτά υπάρχουν». Ένα «μότο» που συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου και δεν ξεχάστηκε ποτέ έως σήμερα.

«Ρωτούν συνέχεια μα πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας», είχε πει τότε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και τις ζητωκραυγές χιλιάδων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Μόλις τρεις ημέρες μετά, στις 13 Σεπτεμβρίου 2009, στην 74η ΔΕΘ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ρωτήθηκε για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά του, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε απαντήσει χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αυτή (σ.σ. του Κώστα Καραμανλή) ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, ημέτερους και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος .Όταν λέω «σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος» σημαίνει ότι ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν».

Φυσικά, η φράση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι αμέτρητα τα όσα οδυνηρά ακολούθησαν για τους πολίτες τούτης της χώρας.

Έως σήμερα, η φράση αυτή δεν έχει ανακληθεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα