Λάκης Λαζόπουλος: Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα πραγματικό γεγονός της ιστορίας κι ως τέτοιο θα πρέπει να αναγνωριστεί (video)

Ο Λάκης Λαζόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων είπε δύο λόγια κατά τη διάρκεια του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ».

«Ο ποντιακός ελληνισμός δίνει μάχη για την ιστορία του και ξέρουμε όλοι ότι πάντα ο κάθε λαός κάνει τη δική του ανάγνωση της ιστορίας. Όμως υπάρχουν γεγονότα, ιστορίες, περιγραφές που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση αυτών των γεγονότων. Η Τουρκία γιορτάζει τη μέρα αυτή σαν

ημέρα απελευθέρωσης της Τουρκίας αλλά για εμάς είναι μνημόσυνο, είναι ημέρα μνήμης. Τιμούμαι τη μνήμη…19 Μαΐου του 1914, το 49% των επιχειρήσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανήκαν στους Έλληνες. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Πόντιοι είχαν φτάσει τους 700.000, το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο και το 1919 υπήρχαν 1401 σχολεία. Ανάμεσά τους και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, ο Φάρος της Ανατολής. Με δικό τους πολιτισμό και με διάλεκτο που είναι μίξη αρχαίων και νέων ελληνικών. Η γλώσσα και η θρησκεία διατήρησαν ατόφια την ελληνική ταυτότητα. Το 1908 επικρατούν οι Νεότουρκοι με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις αλλά ο βασικός στόχος του ήταν ο διωγμός των χριστιανικών πληθυσμών και ο εκτουρκισμός των περιοχών αυτών. Φανατισμός, εθνικισμός, μισαλλοδοξία. Αυτά κάνουν τις μαύρες σελίφες της ιστορίας και δεν πρέπει να επιτρέπουμε κανέναν…στην Κερασούντα κάηκαν 88 χωριά σε τρεις μήνες. Λεηλατήθηκαν χωριά, βιάστηκαν γυναίκες και σκοτώθηκαν κορίτσια ενώ οι γηραιότεροι και ανήμποροι εκτελούνταν επί τόπου. Οι Ελληνοπόντιοι προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη σφοδρότητα των Τούρκων κατέβηκαν στα βουνά και έγινα αντάρτες. Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1916 ο Μουσταφά Κεμάλ είχε όλο το περιθώριο να προχωρήσει στη γενοκτονία των Ποντίων, στην ολική εξαφάνιση. 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο «σταχτής λύκος» αποβιβάζεται στη Σαμσούντα και με τη βοήθεια των Γερμανών οι οποίοι πίστευαν ότι οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι ήταν εμπόδια στη δική τους οικονομική ανάπτυξη και επικράτηση στην Ανατολή και με πρόσχημα η Αγγλία και η Γαλλία στηρίζουν τους Χριστιανούς ξεκίνησε η γενοκτονία των Ποντίων μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή υπολογίζεται ότι πέθαναν πάνω από 200.000 Ελληνοπόντιοι. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα πραγματικό γεγονός της ιστορίας κι ως τέτοιο θα πρέπει να αναγνωριστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα