Κυβερνητικές ασκήσεις ισορροπίας: Η πρόταση Καμμένου για ΠΓΔΜ και η αντίδραση Μαξίμου

Εναλλακτική πρόταση έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών κατέθεσε ο ΚαμμένοςΥλοποιεί γεωπολιτικούς στόχους αλλά δεν αγγίζει το ονοματολογικό«Είμαστε προσηλωμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών», ξεκαθαρίζει το Μαξίμου«Δεν έχει συζητηθεί τίποτα τέτοιο στο υπουργικό» τονίζει ο Κατρούγκαλος

Με μία αμφιλεγόμενη πρόταση η οποία ονομάστηκε εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό, πήγε στις αποσκευές του ο Πάνος Καμμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο υπουργός Εθνικής

Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξήγησε, πως το εν λόγω σχέδιο θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού. Κάτι βέβαια που προκάλεσε τη λιτή, πλην κατηγορηματική απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου. «Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», συνέχισε, βάζοντας «πάγο» στις όποιες προτάσεις του κυβερνητικού ετέρου για αναθεώρηση ή βελτίωση ή και αντικατάσταση της συμφωνημένης συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε με συνέντευξή του στο News24/7 FM ξεκαθαρίσει πως «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Αναλυτικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, πρότεινε ως εναλλακτική στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ την υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα