Κρήτη: Μπαράζ μετασεισμών στα ανοιχτά Ηρακλείου – Λασιθίου, στα νότια του νησιού

Στους ρυθμούς του «Εγκέλαδου» συνεχίζουν Ηράκλειο και Λασίθι, μετά και τον ισχυρό σεισμό των 5,9 (αρχικά δόθηκε στα 6) Ρίχτερ το μεσημέρι του Σαββάτου (02/05). Διαδοχικοί είναι οι μετασεισμοί στον θαλάσσιο χώρο, αρκετοί εκ των οποίων έχουν μέγεθος από 4,1 έως και 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η μεγάλη απόσταση του νησιού από το επίκεντρο περιόρισε τις όποιες ζημιές…

Συγκεκριμένα,

έπειτα και από τους τρεις πρώτους (από τους μεγαλύτερους) μετασεισμούς που ακολούθησαν λίγη ώρα μετά τον κύριο σεισμό, οι σεισμογράφοι του ΕΑΑ κατέγραψαν και:

-Στις 19.44 δόνηση 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 62 χλμ Ν-ΝΑ της Άρβης Ηρακλείου κι εστιακό βάθος 5,3 χλμ (5,3 τον μετρά το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο).

-Στις 19.13 δόνηση 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 91 χλμ νότια της Ιεράπετρας κι εστιακό βάθος 10 χλμ.

-Στις 17.21 δόνηση 4,3 Ρίχτερ 112 Χλμ. Ν της Άρβης κι εστιακό βάθος 12,6 χλμ.

Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Χαράλαμπος Φασουλάς.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.

«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις το μεσημέρι σήμερα, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό κι επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού», σημείωσε ο κ. Φασουλάς.

Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο σεισμό δημιουργήθηκε τσουνάμι σε πρωτόγνωρες εικόνες σε Χρυσή, Ιεράπετρα και Άρβη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Κρήτη: Μπαράζ μετασεισμών στα ανοιχτά Ηρακλείου – Λασιθίου, στα νότια του νησιού - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα