Κορονοϊός: «Τρομάζει» τους ειδικούς η επιστροφή από τα νησιά – Στη ΜΕΘ μια 17χρονη (video)

Την κατάσταση συναγερμού που έχουν σημάνει εδώ και αρκετές ημέρες για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας ήρθε να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση – για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα – των περισσότερων από 200 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, ενώ οι θάνατοι είναι συνολικά 226. Οι επιστήμονες ανησυχούν και εν όψει της επιστροφής από τα νησιά, ενώ μια 17χρονη κοπέλα νοσηλεύεται στην Εντατική στο ΑΧΕΠΑ.

Σημειώστε, ακόμα, ότι σε λίγες ημέρες πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία,

με τον προβληματισμό να μεγαλώνει. Η νέα σχολική χρονιά έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά και εδώ και ημέρες υπάρχει προβληματισμός από το Υπουργείο και τους επιστήμονες.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο (15/08) ανακοινώθηκαν, λοιπόν, 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας) ενώ την Τρίτη για μόλις τέσσερα κρούσματα δεν έγραψε τον αριθμό «2» μπροστά ο τριψήφιος αριθμός (είχαν ανακοινωθεί 196).

Όπως αναφέρθηκε, ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, δε, το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και τη διασωλήνωση μιας νεαρής κοπέλας, μόλις 17 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη με την κατάστασή της να παρουσιάζει επιδείνωση και τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.

Η εν λόγω είδηση αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τους νέους που, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας καθώς είναι κάθε άλλο παρά… άτρωτοι μπροστά στον φονικό ιό. Τόσο η επιτροπή του ΕΟΔΥ, όσο και μέλη της κυβέρνησης έχουν τονίσει αρκετές φορές τη σημασία που έχει οι νέοι να τηρούν τα μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής (14/08) απηύθυνε έκκληση στους νέους.

«Πονοκέφαλος» η επιστροφή στην Αθήνα

Πλέον, ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών είναι η επιστροφή από τα νησιά των νέων που έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η πιθανή μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι αυτό που τρομάζει τους ειδικούς κι αυτός είναι ο λόγος που ελήφθησαν και έκτακτα μέτρα για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

Αυτή τη στιγμή το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερός το τελευταίο διάστημα. Αυτό που βεβαίως δεν θέλουν με τίποτα οι Αρχές είναι η αύξηση των ανθρώπων που χρειάζεται να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ.

Η αγωνία της επόμενης εβδομάδας

Τώρα, το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα όπου και αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί που προσπαθούν να επικοινωνήσουν την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση επισημαίνουν την ανάγκη για μεγάλη προσοχή – έως και εθελοντικού τύπου καραντίνα επτά ημερών – για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Ο αριθμός 16 των περιοχών που έχουν κριθεί επιδημιολογικά επιβαρυμένες και για τις οποίες έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα δείχνει την έκταση των κρουσμάτων σε πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες από τη Δευτέρα (17/08) ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Μαγιορκίνης: Μάσκες στα παιδιά 10-19 χρονών στα σχολεία – Ίσως δούμε αύξηση των μέτρων

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού δε λέει να μειωθεί και η ανησυχία όλων και ιδιαίτερα των ειδικών είναι διάχυτη. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία.

Υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω 2ου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Όπως ο ίδιος ανέφερε ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες ενώ υπάρχει μια 17χρονη διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ το οποίο όπως εξηγεί ο ίδιος είναι αναμενόμενο όσο μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες ενώ ανησυχία προκαλούν και τα ορφνά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ανεβούν οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα δεν σταθεροποιούνται κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά μέτρα ενώ σχετικά με τα νέα μέτρα σημείωσε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα είναι επαρκείς ενώ θα πρέπει να φανεί μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες.

Προφυλάξεις για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

Αναφορικά με το καλό σενάριο σχετικά με την επιδημία στην χώρα μας όπως τόνισε είναι να δούμε μια σταθεροποίηση και μια συρρίκνωση των κρουσμάτων ενώ αναφέρθηκε σε ένα πιθανό εμβολιασμό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του Σαββάτου (15/08) 

Το Σάββατο (15/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 230 κρούσματα και δύο νέους θανάτους – ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 226.

Από τα 230 νέα κρούσματα, όπως αναφέρθηκε, τα 41 είναι «εισαγόμενα» με τον αριθμό να ανεβαίνει σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Τα 65 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου ,1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,1 στην Π.Ε. Εύβοιας1 στην Π.Ε. Ζακύνθου1 στην Π.Ε. Ημαθίας4 στην Π.Ε. Ηρακλείου1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων1 στην Π.Ε. Καβάλας1 στην Π.Ε. Καρδίτσας2 στην Π.Ε. Καστοριάς9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή,1 στην Π.Ε. Κιλκίς2 στην Π.Ε. Κοζάνης3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή,2 στην Π.Ε. Λάρισας3 στην Π.Ε. Μαγνησίας1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας1 στην Π.Ε. Ξάνθης5 στην Π.Ε. Πέλλας8 στην Π.Ε. Πιερίας1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου1 στην Π.Ε. Ροδόπης1 στην Π.Ε. Σερρών1 στην Π.Ε. Τρικάλων1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής3 στην Π.Ε. Χανίων1 στην Π.Ε. Χίου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 6.858, εκ των οποίων το 55,1% αφορά άνδρες.

(πληροφορίες από ethnos.gr, ΣΚΑΪ)

Keywords
Τυχαία Θέματα