Στο… κόκκινο η ένταση στη Λευκορωσία – «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο Πομπέο (video)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν την έκρυθμη κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της περασμένης εβδομάδας και την καταστολή των κινητοποιήσεων που ακολούθησε, δήλωσε το Σάββατο (15/08) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Κυρώσεις σε αξιωματούχους ζητά το Μινσκ. Αισιόδοξος ο Βλαντιμίρ Πούτιν για λύση στη Λευκορωσία μετά από συνομιλία με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Παρακολουθούμε

στενά την κατάσταση», είπε, λοιπόν, ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία, μετά την περιοδεία του στην Τσεχία, τη Σλοβενία και την Αυστρία, τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πολωνός ομόλογός του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σχολίασε ότι οι πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Λευκορωσία θα στοχεύουν μόνο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Διάλογος με την ΕΕ

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο «RIA» μετέδωσε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, το Μινσκ παραμένει δεσμευμένο στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την πιθανότητα να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά τις οποίες τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.

Αισιόδοξος ο Πούτιν για λύση στη Λευκορωσία μετά από συνομιλία με τον Λουκασένκο

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασαν το Σάββατο (15/08) την αισιοδοξία τους ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρώτη χώρα τις τελευταίες ημέρες θα επιλυθούν σύντομα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Τα προβλήματα αυτά δεν θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούν οι καταστροφικές δυνάμεις που επιδιώκουν να βλάψουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της (διακυβερνητικής) ένωσης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγα λεπτά αφότου ο Λουκασένκο δήλωσε ότι «ήταν ανάγκη» να μιλήσει με τον Πούτιν επειδή οι κινητοποιήσεις «δεν απειλούν μόνο τη Λευκορωσία». «Οι πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση εντός και εκτός της Λευκορωσίας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο «Belta».

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται και πάλι το Σάββατο (15/08) στο Μινσκ, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Παρασκευή (14/08) η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία, ζητώντας να γίνουν ειρηνικές κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο.

Πολλές χιλιάδες κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό του μετρό Πουσκίνσκαγια, στα δυτικά της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν τη μνήμη ενός άνδρα που σκοτώθηκε εκεί, στη διαδήλωση της περασμένης Δευτέρας (10/08). «Όχι στη βία» και «Ζήτω η Λευκορωσία» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν λουλούδια ή έκαναν το σήμα της νίκης.

Παράλληλα, περίπου 500-700 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σιωπηλά, μαζί με την οικογένεια του νεκρού διαδηλωτή, γύρω από το φέρετρό του που εκτέθηκε σε προσκύνημα σε άλλη συνοικία του Μινσκ. «Ήρθα για να διαμαρτυρηθώ για αυτήν την αδικία», είπε ένας από τους παριστάμενους, ο 42χρονος Βίκτορ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Αρνείται ξένη μεσολάβηση ο Λουκασένκο

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση μπροστά στο μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις προεδρικές εκλογές, απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο μιας ξένης μεσολάβησης, την οποία έχουν προτείνει κυρίως η Πολωνία και δύο χώρες της Βαλτικής.

«Δεν έχουμε ανάγκη καμία ξένη κυβέρνηση, κανέναν μεσολαβητή», διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Belta».

Την περασμένη Τετάρτη (12/08), η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία είχαν προτείνει ένα σχέδιο διαμεσολάβησης που προέβλεπε τη συγκρότηση ενός «εθνικού συμβουλίου» με στόχο τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που συνταράσσει τη Λευκορωσία.

«Χωρίς να θέλω να προσβάλω τους ηγέτες αυτών των κρατών, θα ήθελα να τους πω να ασχοληθούν με τις υποθέσεις τους», τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι διαδηλωτές βγαίνουν εκ νέου στους δρόμους για άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων, ο Λουκασένκο σημείωσε: «Δεν θα βγει τίποτα από αυτό. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ αυτήν τη χώρα».

«Μην παίζετε με τη φωτιά. Ο στρατός έχει επαρκείς ικανότητες να προστατεύσει τον εαυτό του και τις οικογένειές του και να φροντίσει για την ασφάλεια του κράτους μας», υπογράμμισε ακόμα…

Πηγές: ΑΠE-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα