Ο κορονοϊός συνεχίζει να «θερίζει» στη Βραζιλία – Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων ξεπέρασε αυτόν των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (25/05) ότι κατέγραψε 807 θανάτους λόγω της πανδημίας σε 24 ώρες, δηλαδή απολογισμό υψηλότερο από αυτόν που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, όπου ανήλθε σε 620 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων «Reuters». Το επίκεντρο της πανδημίας αυτή την περίοδο είναι στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Στη Χιλή σημειώθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, ενώ τετικός στον ιό βρέθηκε Υπουργός της κυβέρνησης…

Η Βραζιλία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο

ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με 374.878, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 1,637 εκατ. κρούσματα.

Brazil faces dark week as Covid-19 toll rises – https://t.co/x2FEd85xwz

— Novel Coronavirus – Covid19 (@PandemicCovid20) May 26, 2020

Το σύνολο των θανάτων στη Βραζιλία ανέρχεται πλέον σε 23.473, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 97.971, σύμφωνα με την καταμέτρηση του «Reuters».

Brazil: The coronavirus is hitting indigenous communities hard – CNN https://t.co/8qLKPGQ7eB

— Michel Bauwens (@mbauwens) May 26, 2020

Την ίδια ώρα, η Χιλή κατέγραψε τη Δευτέρα (25/05) νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με 4.895 νέες μολύνσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Η χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων έχει συνολικά 73.997 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων 761 θανάτων μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα στις 3 Μαρτίου. Τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν 43 άνθρωποι.

Confirman dos casos de coronavirus entre migrantes venezolanos que dormían afuera de su embajada en Chile https://t.co/RzpCx5T3LB pic.twitter.com/rDbybV8kMX

— Noticias de Chile (@canal_chile) May 26, 2020


Μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν είναι και ο Υπουργός Δημοσίων Έργων, Αλφρέδο Μορένο, 63 ετών. Ενημερώθηκα ότι το τεστ Covid-19 που έκανα πριν από λίγες ημέρες ήταν θετικό, ευτυχώς δεν έχω μέχρι στιγμής συμπτώματα, δήλωσε ο Υπουργός σε ανάρτησή του στο twitter. Ο Μορένο είχε τεθεί σε προληπτική καραντίνα μετά από τη διάγνωση με τον ιό ενός μέλους του προσωπικού του.

Τρεις άλλοι Υπουργοί, που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και είχαν τεθεί σε προληπτική καραντίνα, βρέθηκαν αρνητικοί και επανήλθαν στην εργασία τους. Την περασμένη εβδομάδα, τρεις γερουσιαστές διαγνώστηκαν με τον ιό, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο της Γερουσίας και στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων μέσω τηλεδιασκέψεων.

Το Σαντιάγο είναι το επίκεντρο της πανδημίας, με το 90% των κρουσμάτων στη χώρα και τελεί σε lockdown από τις 16 Μαΐου. Μέχρι τότε, οι κυβερνητικές αρχές είχαν επιβάλει εν μέρει και επιλεκτικούς περιορισμούς, καθώς και μαζικούς ελέγχους.

Η χώρα καταγράφει, ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολύ σημαντική αύξηση κρουσμάτων, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να αποφασίσει υποχρεωτικό περιορισμό για τους 7 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας.

#NSTworld #Chile registered a new high for #Covid19 #coronavirus cases on Monday, with nearly 5,000 infections in 24 hours, including two ministers in President #SebastianPinera's government.https://t.co/yvX1AD8RLC

— New Straits Times (@NST_Online) May 26, 2020


Ελ Σαλβαδόρ: 36 φυλακισμένοι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό

Οι υγειονομικές αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (25/05) ότι 36 έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τα 25 κρούσματα μόλυνσης εντοπίστηκαν σε φυλακή όπου κρατούνται πάνω από 1.200 άνθρωποι, στην περιφέρεια Σαν Βισέντε, δήλωσε ο Οσίρις Λούνα, επικεφαλής του συστήματος των φυλακών της χώρας της κεντρικής Αμερικής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Στη φυλακή Κεσαλτεπέκε, κοντά στην πρωτεύουσα, όπου κρατούνται 1.980 φυλακισμένοι, καταγράφηκαν άλλα 11 κρούσματα μόλυνσης, συμπλήρωσε ο ίδιος.

El Salvador registra prisioneros contagiados por coronavirus en dos cárceles https://t.co/UU4fmk0uft pic.twitter.com/vQLimsYBi3

Reuters Latam (@ReutersLatam) May 26, 2020


«Αρχίσαμε να παρέχουμε περίθαλψη σε αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουμε θέσει σε απομόνωση», είπε ο αξιωματούχος. «Υπάρχει πτέρυγα απομόνωσης σε κάθε φυλακή», πρόσθεσε.

Οι συνθήκες στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ προσέλκυσαν περισσότερη προσοχή όταν η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, στις οποίες εικονίζονταν εκατοντάδες φυλακισμένα μέλη συμμοριών, με τα εσώρουχα, παραταγμένα σε τεράστιους σχηματισμούς, καθισμένα στο πάτωμα. Το φωτογραφικό υλικό αυτό προκάλεσε κατακραυγή από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

#UHCoronaVirus | El Salvador suma 59 nuevos casos de Coronavirus

Nota completa: https://t.co/CBDZp5nknQ pic.twitter.com/5rBSlFHeIf

— Última Hora (@ultimahsv) May 26, 2020


Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από την έξαρση των δολοφονιών που καταγράφηκε τον Απρίλιο και εξώθησε τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε να επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα στις φυλακές για τα μέλη των συμμοριών, ειδικά των αντίπαλων συμμοριών Mara Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18, που συχνά βρίσκονται στα ίδια κελιά.

Η φυλακή Κεσαλτεπέκε, όπου κρατούνται μέλη συμμοριών, ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου επιβλήθηκαν τα αυστηρότερα μέτρα, όχι όμως αυτή στο Σαν Βισέντε.

Ως τη Δευτέρα (25/05), στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφονταν 35 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.983 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Brazil surpasses U.S. in daily #coronavirus death toll | Reuters https://t.co/NQJd8k8pDQ

— LM (@lisatwees) May 26, 2020

Brazil's health ministry said Monday it would not change its recommendation to treat coronavirus with hydroxychloroquine despite the WHO suspending trials.https://t.co/E8leMQtPZ2

Yahoo Philippines (@YahooPH) May 26, 2020

Brazil suffers record 1,188 daily coronavirus deaths https://t.co/1n2g9UJmos pic.twitter.com/5ZhsbZdQKb

Reuters (@Reuters) May 22, 2020

Brazil's health ministry says it will not change its recommendation to treat #coronavirus with hydroxychloroquine, despite the @WHO deciding to suspend trials of the drug over safety concerns https://t.co/L1vq9y3VSo pic.twitter.com/Pl59WEDDl2

AFP news agency (@AFP) May 26, 2020

Brazil topples Russia as coronavirus world hot spot No.2 https://t.co/5zj7PaSGDI pic.twitter.com/NrNZVa5zYz

— P.M. NEWS (@pmnewsnigeria) May 24, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα