Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας: Το Παρίσι ανακαλεί τον πρέσβη μετά τη νέα «επίθεση» Ερντογάν

Έφτασαν ξανά στα… άκρα οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας. Το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της χώρας στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, καταγγέλλοντας τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους. Με τον τούρκο πρόεδρος, αλλά και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ να κάνουν επίθεση και στην Ελλάδα.

Επιπλέον,

το Παρίσι τονίζει ότι ο πρεσβευτής αναμένεται να συναντηθεί με τον Μακρόν για να συζητήσει την κατάσταση.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

France/EU does NOT need Erdogan! He is only 1 man, he cannot hold so much power over the world! He has to be stopped! Turkey will still be there to make deals after he’s gone but please don’t let him exterminate Armenians for gains! #StopErdogan #SanctionTurkey https://t.co/DtsXqAB4kY

— Chouchane (@chouchane21) October 24, 2020


«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνεχίζει το Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. «Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται σε εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο, είναι: να πάτε πρώτα να κάνετε εξετάσεις για την ψυχική υγεία» σας, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

France recalls ambassador from Turkey after ‘unacceptable’ Erdogan comments https://t.co/8av4CT9Xqg pic.twitter.com/7LUFuiR5mk

FRANCE 24 (@FRANCE24) October 24, 2020

Ο τούρκος πρόεδρος, είχε καταγγείλει, ως πρόκληση, τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου για την ανάγκη «διάρθρωσης του Ισλάμ» στη Γαλλία.

President @RTErdogan:
“Macron needs a mental cure.”#RacistMacron pic.twitter.com/aoohqgsC0l

— Zülfükar Güneş (@zulfukar_gunes) October 24, 2020

Επίθεση των Ερντογάν και Ακάρ σε Γαλλία, Μακρόν και Ελλάδα

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε, λοιπόν, – εκ νέου – την Κυριακή (24/10) κατά του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ, ενώ δεν άφησε στο… απυρόβλητο την Ελλάδα, αναφέροντας πως είναι «κακομαθημένη». Μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ φρόντισαν να πυροδοτήσουν εκ νέου το κλίμα με την Ελλάδα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο του διαλόγου.

Όλα αυτά μία ημέρα μετά την έκδοση νέων τουρκικών NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Και ενώ την Παρασκευή (23/10) ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ανακοινώσει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντί-Navtex στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του «Oruc Reis» σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Τι είπε ο τούρκος πρόεδρος

«Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη ή τους πόρους κανενός. Προσπαθούμε απλώς να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα και εκείνα των αδελφών μας. Βλέπουμε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου μορφώματος τρομοκρατίας στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί. Το λέω ξεκάθαρα. Μια τέτοια κατάσταση στα νότια σύνορα με την Τουρκία δεν θα την επιτρέψουμε ποτέ.. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται και θα αποστραγγίσουμε αυτό το βάλτο του τρόμου. Αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τη συμμαχία και τη συνεργασία σε άλλους τομείς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Erdogan says ‘Macron needs mental health treatment,’ asking ‘What’s Macron’s problem with Muslims?’ over the projection of cartoons of the Prophet Muhammad on buildings in France pic.twitter.com/IW2KKbFyQh

TRT World (@trtworld) October 24, 2020

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακοκαμαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», πρόσθεσε.

Mέσα στο μήνα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομισμό» για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.

Από τότε, η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας, Σαμιέλ Πατί από έναν ακραίο ισλαμιστή, που ήθελε να εκδικηθεί την χρήση από τον καθηγητή των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Erdogan dénonce l’attitude de Macron envers les musulmans de France
Le président turc est allé jusqu’à suggérer à son homologue français d’aller « faire des examens de santé mentale ».
https://t.co/c8wju4fvSy #International via @LePoint

Chat chauffe (@Chat_Chauffe) October 24, 2020


«Πιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Συνεχίζουμε την υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν»

«Αυτοί βρίσκονται πίσω από αυτές τις δουλειές. Βρίσκεστε στο τρίο του Μινσκ, τι έχετε κάνει μέχρι τώρα; Απελευθερώσατε τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν από την κατοχή; Πιστεύετε ότι θα δημιουργήσετε ειρήνη με τα όπλα που στέλνετε στους Αρμένιους. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους αδελφούς της. Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν με την επίθεση των Αρμενίων μετατράπηκαν σε αγώνα του Αζερμπαϊτζάν για να σώσουν τα κατεχόμενα εδάφη. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το τζαμί στο Κρόιτσμπεργκ της Γερμανίας

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την ασεβή επιδρομή σε τζαμί στη Γερμανία. Αυτό ονομάζεται απόλυτο μίσος για το Ισλάμ. Δεν υπάρχει ελευθερία. Στη Γαλλία, δήθεν το κάστρο της ελευθερίας, που απεικονίζει κινούμενα σχέδια που προσβάλλουν τον προφήτη μας, αυτό είναι τουλάχιστον χυδαιότητα. Αυτό δεν είναι ελευθερία, αλλά εχθρότητα προς το Ισλάμ.

Για τους Δυτικούς, ο Μουσουλμάνος είναι Τούρκος. Ομοίως, ο Τούρκος είναι μουσουλμάνος. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι οι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες μας και ολόκληρη η μουσουλμανική κοινότητα, ζουν ειρηνικά στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν απαλλαγεί από την ισλαμοφοβία, θα καταρρεύσει από μέσα», δήλωσε σε έντονα επικριτικό ύφος.

Τι είπε ο Χουλουσί Ακάρ

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες πολεμικές δηλώσεις από την Καισάρεια.

«Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας», δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και στο Αιγαίο. Η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Σκίτσα του «Charlie Hebdo» θα φωτίζουν κυβερνητικά κτήρια

Τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν δίνοντας άδεια ώστε να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα σκίτσα του περιοδικού «Charlie Hebdo» που απεικονίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό καθηγητή από φανατικό μουσουλμάνο.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε για πρώτη φορά λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό και ανέλυσε το πλάνο του το οποίο θα κινηθεί σε πέντε άξονες με μέτρα πρόληψης κατά της ριζοσπαστικοποίησης των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.

Προχώρησε, μάλιστα, ήδη σε μαζικές απελάσεις ισλαμιστών αποφασίζοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο των συλλόγων που υποτίθεται δραστηριοποιούνται κατά της ισλαμοφοβίας. Όσον αφορά στα σκίτσα του Μωάμεθ, η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη (20/10) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε και θρησκευτικό πόλεμο στη Γαλλία, κάνοντας επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν στο όνομα του Ισλάμ.

Όπως έγινε γνωστό, ο δολοφόνος του γάλλου καθηγητή είχε ανταλλάξει μηνύματα με γονέα που είχε εξοργιστεί για τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Erdogan s’interroge sur la santé mentale de Macron https://t.co/4w3PvGMcRB

— 20 minutes (@20minutesOnline) October 24, 2020


Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία είναι, πλέον, διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή, Σαμιέλ Πατί. Έκανε γνωστό ότι θα απελάσει 231 αλλοδαπούς, ύποπτους για εξτρεμιστικές πεποιθήσεις. Υπάρχουν, τέσσερις μαθητές ανάμεσα στους 15 συλληφθέντες για τον αποκεφαλισμό του γάλλου καθηγητή.

Την Κυριακή (18/10) χιλιάδες πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στη Γαλλία.

#Turquie : #RecepErdogan dénonce, après la #décapitation de #SamuelPaty, l’attitude d’Emmanuel #Macron envers les #musulmans de France et l’appelle à subir un “examen de santé mentale” (dans un discours télévisé)#islamisme #islamofascisme #terrorisme #Erdogan #EmmanuelMacron pic.twitter.com/kviVDcqwUH

Thor — anti-covid_19 (@olbyx) October 24, 2020

Erdogan says Macron needs ‘mental checks’ https://t.co/GWeUr2eR8b pic.twitter.com/JgS2HNLXYD

— 24 News HD (@24NewsHD) October 24, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα