Κορονοϊός: Πόσα κρούσματα έφεραν το lockdown στην Κοζάνη – Τι θα γίνει στην Αττική (video)

Σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4, δηλαδή αυξημένου κινδύνου τίθεται από την Παρασκευή το πρωί στις 6, η Κοζάνη, με την περιοχή να είναι η πρώτη στην Ελλάδα, όπου εφαρμόζεται τοπικό lockdown για διάστημα 14 ημερών.

Τα μέτρα σε αυτό το επίπεδο συναγερμού περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αναστολή όλων

των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφέρειας, καθώς και κλειστά καταστήματα, εστίαση, χώρων διασκέδασης, κινηματογράφων, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων.

Τα πάνω από 220 ενεργά κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων 14 ημερών, αλλά και οι 554 στενές επαφές που βρίσκονται σε απομόνωση, οδήγησαν στην απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων.

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».

Αντιδράσεις για τα σχολεία

Παρά το lockdown στην περιοχή, η λειτουργία των σχολείων δεν αναστέλλεται, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα για το ζήτημα προκλήθηκε και αλαλούμ καθώς σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη στο Επίπεδο 4 τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν είτε εκ περιτροπής είτε με τηλεκπαίδευση.

ο Δήμος Κοζάνης αφού έγινε δέκτης πολλών παραπόνων πολιτών που δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη με το αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα σχολεία, ανακοίνωσε: «Ο Δήμος Κοζάνης διευκρινίζει ότι σε περιπτώσεις που άπτονται υγειονομικών ζητημάτων (κορωνοϊός) η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Υγείας».

Τελικά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες από το kozanimedia.gr, ενημέρωσε με επιστολή της ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά στην περιοχή, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Μήνυμα από το 112

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τοπικό lockdown, στα κινητά των κατοίκων έφτασε μήνυμα από το 112. «Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, κρατάτε αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας» ανέφερε το μήνυμα, ενώ γνωστοποιούσε και τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Πέτσας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο lockdown αυτή τη στιγμή στην Αττική

Την ίδια στιγμή όσον αφορά στην Αττική, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «κόκκινο» με τα 207 κρούσματα από τα 453 να εντοπίζονται εκεί σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει, αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο επιβολής lockdown.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αφού τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε πως «όπως είπε και ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε πως «για να το διατηρήσουμε αυτό θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώνουμε τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη και σε γενικό επίπεδο, σε όλη την Επικράτεια, να εφαρμόζουμε τα ήδη πολλά μέτρα που έχουμε πάρει».

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν στο Παρίσι, δήλωσε ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό καμπανάκι για όλους μας» για να συμπληρώσει πως «καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής σημερινής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από αύριο, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

· Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

· Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

· Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

· Κινηματογραφικές προβολές

· Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

· Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

· Μουσικές σκηνές

· Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

· Παιδότοποι

· Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

· Γυμναστήρια

· Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

· Λιανεμπόριο

· Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

· Συνέδρια / Εκθέσεις

· Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα