Κορονοϊός: «Έξαρση κρουσμάτων σε περιοχές και λόγω της συγκομιδής ελιάς» – Τι εξετάζεται (video)

Τη συγκομιδή ελιάς εξετάζουν ως πιθανό παράγοντα που προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορες περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν απασχολήσει τους επιστήμονες, όπως επεσήμανε στη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής (13/11) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου. Και δεν αποκλείστηκε να παρθούν μέτρα, με παραγωγούς και εργάτες να κάνουν τεστ, ενώ τονίστηκε ότι μπορούν να δοθούν μελλοντικά και

αποζημιώσεις από το κράτος, εάν χαθούν παραγωγές.

Όπως υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου: «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανώς η έξαρση σ’ αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με συγκομιδή ελιάς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται».

Σημειώνεται ότι όντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μετακίνηση πληθυσμού στη χώρα γι’ αυτόν τον λόγο. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι άφησαν τη βόρεια Ελλάδα για τα νότια τμήματα της χώρας. Υπήρξε ανησυχία για τις ελιές και για τι θα γίνει με τη συγκομιδή τους, και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, μετά το lockdown.

Νέες διευκρινίσεις για τη συγκομιδή ελιάς, που απαιτεί μετακίνηση πολλές φορές και από νομό σε νομό εν μέσω lockddown, είχε δώσει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως είχε κάνει γνωστό, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για το lockdown, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται.

Αναφορικά με τις αγροτικές εργασίες είπε ότι πραγματοποιούνται κανονικά είτε από τους αγρότες κατ’ επάγγελμα είτε από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων με καλλιέργειες «αρκεί να φέρουν μαζί τους το έντυπο μετακίνησης για λόγους εργασίας, στην οποία θα αναγράψουν “για αγροτική παραγωγή” και το Ε9 που θα πιστοποιεί την ιδιοκτησία τους».

Με αφορμή την αυξημένη κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο είπε ότι εύχεται «να μη βρεθούν περισσότερα ελαιόδεντρα από όσα διαθέτουμε ως χώρα…».

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι το κυνήγι απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, το οποίο επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες. Αντίθετα, το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα επιτρέπεται ως άθληση.

Θυμηθείτε τι ισχύει για τις μετακινήσεις αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και εργατών γης…

Keywords
Τυχαία Θέματα