Κορονοϊός: Το Σάββατο ανακοινώσεις για τα σχολεία – «Μπορεί να χρειαστούν και άλλα lockdown» (video)

Χωρίς, τελικά, την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό την Παρασκευή (13/11), καθώς όπως έγινε γνωστό, ανακοινώσεις και για τα σχολεία, θα πραγματοποιηθούν, το Σάββατο (14/11). Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις από τους λοιμωξιολόγους, αν και έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις.

«Μπορεί να χρειαστούν και άλλα lockdown», υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ακόμα «μετακινήθηκε»

ο ιός σε νομούς της χώρας και λόγω της συγκομιδής της… ελιάς. «Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες ημέρες. Κλειδί ο περιορισμός των μετακινήσεων», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς…

Τι ειπώθηκε για τα σχολεία

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωσή της για να λάβει τις αποφάσεις της οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο, Σάββατο», ανακοινώθηκε… Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία λειτουργούν υπό το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, είναι πιθανό να μπει «λουκέτο»  και στα δημοτικά σχολεία.

«Φλέγονται» Αττική και Θεσσαλονίκη

Τον λόγο αρχικά πήρε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα του 24ώρου, τονίζοντας πως Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν 697 και 725 νέες μολύνσεις αντίστοιχα, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν και άλλα lockdown. Λάρισα με 197, Πέλλα με 148 και Μαγνησία με 103 νέα κρούσματα βρίσκονται στα… κόκκινα, καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

«Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

«Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

«Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα», είπε καταλήγοντας, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνιστώντας να περιοριστούμε όλοι στη «φούσκα» μας, δηλαδή σε ένα μικρό κύκλο επαφών.

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ του δεύτερου κύματος»

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου. «Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος.

«Η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι, όμως, ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

«Κρίσιμες και δύσκολες οι επόμενες ημέρες, να τηρηθούν τα μέτρα»

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων» και υπογράμμισε πως «οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες». Επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Υπενθύμισε πως από την Παρασκευή (13/11), από τις 9 το βράδυ, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και βόλτα κατοικιδίου, με ανοιχτά τα περίπτερα και ειδικό καθεστώς για delivery των σούπερ μάρκετ.

Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος στάθηκε στο σύστημα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι έχει προβλεφθεί να γίνουν και αεροδιακομιδές ασθενών, αλλά προς το παρόν όχι από νησιά. «Σχέδιο επίταξης ιδιωτών γιατρών, εάν το επιβάλλει η πανδημία», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Υγείας και εξήγησε το πόσο δαπανηρό είναι για το κράτος να κάνει επιτάξεις από ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα