Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 418 συνολικά – Απαντήσεις Τσιόδρα για τα τεστ (video)

Άλλα 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 418 συνολικά μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα 418 κρούσματα τα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 79 άτομα νοσηλεύονται συνολικά στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με 13 άτομα να είναι διασωληνωμένα. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε

σε σενάρια συναδέλφων του που σπέρνουν τον πανικό, αναφερόμενος χωρίς να κατονομάσει στην επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και καθηγητή Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα η λήψη δειγμάτων μόνο από όσους έχουν βαριά συμπτώματα αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουμε Ιταλία, ζητώντας να γίνονται τυχαία δείγματα στον δρόμο. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας αυτά τα σενάρια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ τόνισε ότι ο έλεγχος των κρουσμάτων γίνεται με οδηγίες που έχουν δοθεί από τους διεθνείς οργανισμούς.

Τόνισε ότι οι κύριοι στόχοι του ελέγχου εστιάζουν στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εξήγησε ότι η πορεία της νόσου παρακολουθείται επαρκώς με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος αφορά δείγματα που λαμβάνονται από ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και ο άλλος θα είναι δειγματοληπτικός στον γενικό πληθυσμό, καθώς οργανώνεται ο τρόπος υλοποίησή του τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι 500 συνεργεία θα επισκέπτονται κατ’ οίκον ύποπτα κρούσματα κορονοϊού προκειμένου να λαμβάνουν το απαραίτητο υλικό για να γίνουν οι εξετάσεις.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος ότι σε λίγο καιρό οι αριθμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα καθώς θα ανακοινώνονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα και μόνο αυτά που χρειάζονται νοσηλεία.

Αναφορικά με τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια είπε ότι αυτά μπορούν να συνεχίσουν να γίνουν, εφόσον τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς δεν θέλουμε να λειτουργήσουν οι εκεί έλεγχοι ως σημεία διασποράς του ιού, αφού κάποιος μπορεί να διασπείρει τον ιό ή να εκτεθεί σε αυτόν και να τον μεταφέρει στο σπίτι του.

Αναφορικά με το θέμα των τεστ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είπε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα για όλους που εμπίπτουν στα κριτήρια και θα τα χρειαστούν και αυτοί είναι ασθενείς που θα νοσηλευτούν, αλλά και επαγγελματίες υγείας.

Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντική η απομόνωση και η αποφυγή των συναθροίσεων καθώς αυτό παραμένει το πιο σημαντικό μέσο για την ελάττωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικογενειακές επαφές και μόνο και όταν ρωτήθηκε για το εάν κάποιος υποπτεύεται ότι νοσεί ή νοσεί στο οικογενειακό περιβάλλον είπε ότι θα πρέπει να έχει το δικό του δωμάτιο ή δυνατόν ακόμα και τη δική του τουαλέτα. Εάν πρόκειται για άτομα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, και να αποφεύγει την επαφή με τους οικείους του.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε όλο τον κόσμο, υποκαταγράφεται η πορεία της επιδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ξέρουμε ακριβώς την πορεία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει μαθηματικά μοντέλα στατιστικής στην ιατρική, ενδέχεται να έχουμε ήδη 2.000 με 3.000 κρούσματα. 

Ελπίδες για φάρμακο

Αναφερόμενος σε ενθαρρυντικά στοιχεία για την εξέλιξη του ιού, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου. Επίσης, ερευνητική ομάδα στη Γαλλία χρησιμοποιεί ήδη ένα σχήμα φαρμάκων, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι την αντίδραση του κ. Τσίοδρα προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη Ιταλία απαντώντας λακωνικά: «Μου ζητάτε να γίνω προφήτης».

Πηγή: Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 418 συνολικά – Απαντήσεις Τσιόδρα για τα τεστ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα